Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Raül Urtusol: 'el PSC va incomplir el primer punt del seu programa electoral que deia que no pactarien amb PP i NOPP'

CiU de Parets del Vallès afronta les eleccions municipals del 24 de maig amb un canvi de cartell. Després de l'estiu, l'assemblea local de la federació anunciava que Xavier Martin no repetiria com a alcaldable 'per motius professionals' i que Raül Urtusol, número 2 en els comicis de 2011, afrontaria el repte de ser l'alcaldable. Els convergents aspiren a canviar el govern de Parets tot que admeten que no serà fàcil. Fa 4 anys, CiU es va quedar a uns 40 vots del quart regidor al consistori. Digital Vallès ha analitzat el panorama polític local amb Raül Urtusol a quatre mesos de la convocatòria electoral.

-Com afronta CiU les eleccions del maig vinent?

Nosaltres continuarem amb la mateixa línia presentada fa quatre anys. Aleshores vam fer una renovació absoluta, primer de la llista i després del comitè local que van portar un nou tarannà i una vocació diferent de fer política. Quan ens vam incorporar teníem molt clar que el nostre projecte era per un mínim de 8 anys, és impossible en 4 anys crear un projecte i desenvolupar-lo. La primera part d'aquest recorregut l'hem fet des de l'oposició i ara tenim la voluntat de continuar-lo, si és possible, des de l'equip de govern on és molt més fàcil executar les nostres propostes.

-Quins són les propostes del canvi que proposa CiU a Parets?

Part de les propostes que presentarem en el programa electoral del 2015 són similars al de fa 4 anys. Defensem un poble molt més verd i sostenible, un poble on es treballin les veritables necessitats de la gent.. Si una cosa hem après en aquest temps a l'oposició és que la crisi econòmica que estem patint ens ha marcat a tots. Per això, la nostra prioritat és treballar pels més desafavorits del poble, en l'àmbit urbanístic volem un poble completament diferent amb un criteri clar de com desenvolupar-lo. Parets té un problema urbanístic que són els dos nuclis diferenciats (Barri Antic i Eixample) i creiem que cal treballar per què només hi hagi un nucli i una sola identitat. Crec que som un poble molt capaç de generar recursos tant de llocs de treball com econòmics, tenim eines al nostre abast que no s'han treballat adequadament que ens podem aportar molt. Per últim, volem treballar de manera conjunta amb el comerç de tot el poble per recuperar el comerç de proximitat. De tots és sabut que el comerç dinamitza i dóna vida a un municipi i en això volem incidir.

-El 2011 CiU va passar de 2 a 3 representants. Quines perspectives teniu de cara al maig?

Fa 3 anys i mig ens vam quedar a uns 40 vots del quart regidor i en nombre total de vots van gairebé doblar els suports que vam tenir el 2007. El mapa polític que hi haurà el 2015 és completament diferent del 2011, per això ara és molt difícil fer especulacions sobre el resultat que es pot produir en aquests comicis. El maig entraran formacions polítiques noves en joc, algunes d'elles molt emergents i això fa que la distribució sigui diferent. Aquest mandat governa un bipartidisme, format per PSC i PPC, un pacte que a mi em costa d'entendre.

-Com creu que pot afectar el context nacional i al debat polític sobre la independència?

Creiem que el debat sobre la independència de Catalunya pot influir encara que sigui en menor mesura en el vot que els paretans i les paretanes exerceixin el mes de maig a les eleccions municipals. Hi ha molta gent que en un poble com el nostre que per sobretot de tot tenen una vocació de valors nacionals que poden estar influïts per aquest debat. Hi ha però altres factors que també tenen més pes que són d'àmbit local i que depenen de les nostres actuacions.

-Com ha assimilat el fet de passar a ser el nou candidat de CiU després de la renúncia de Xavier Martin?

Quan fa 4 anys em vaig involucrar per primera vegada en la política va ser per ser paretà, sentir-me paretà i per treballar pel poble que m'ha vist néixer, créixer a mi i a la meva família. El fet de ser número 2 el 2011 no representava cap actiu, el valor no depèn d'una persona sinó d'un grup i el nostre grup té un valor humà considerable i molts actius. El canvi de candidat va venir donat per un canvi de la situació personal de Xavier Martin i es va decidir que fos jo mateix com a candidat. Ara bé el seu cap de llista implica molt més treball municipal, assistència a reunions del partit i més implicació. Tot plegat m'engresca molt el projecte que encapçalo i la possibilitat de ser l'alcalde del meu poble. Haig de reconèixer que vivim un moment històric al nostre país i també al nostre poble, per tant, a mi m'agradaria que la ciutadania se n'adonés del moment històric que vivim.

-El 2011 CiU va renovar la seva candidatura. Amb quina idea treballeu de cara al maig?

S'està treballant en la línia de mantenir els mateixos actius que vam presentar el 2011. Es treballa ara mateix a repartir les responsabilitats per àrees i si pot ser implicar a més gent que tingui coneixement perquè s'incorporin al projecte.

- Com valoren la gestió del Govern de PSC i PP?

Crec que el principal problema d'aquest mandat s'ha produït en les formes de gestionar els recursos econòmics. Parets és un poble que té una gran capacitat de generar recursos però no es gestionen amb rigor, transparència i coherència. La gestió del govern ha respost més a interessos puntuals, partidistes o personalistes.

-Un dels episodis de confrontació d'aquest mandat entre PSC i CiU ha estat la demanda per la publicació sobre el cotxe oficial al butlletí Parlem-ne. Com està aquest cas?

Voldria aclarir que la demana no és del PSC contra CiU sinó que és 'personal' de l'alcalde, Sergi Mingote, contra el portaveu de CiU, Xavier Martin, i el president local, Jaume Grau. En tot moment el PSC va exigir com a partit que si CiU no corregia el famós Parlem-ne que va generar tanta polèmica ens demandaria. No va ser així, la demanda la va presentar el senyor Sergi Mingote en qualitat d'alcalde i faig aquesta observació perquè en presentar-la com
alcalde totes les despeses judicials del procés les està pagant l'Ajuntament. La demanda va ser arxivada inicialment al Jutjat de Mollet i posteriorment es va demanar la revisió del cas. Ara mateix el cas es troba a l'Audiència de Barcelona.

-CiU va tenir la possibilitat d'entrar al Govern el 2011 i de pactar amb els socialistes. Se'n penedeixen de no haver-ho acceptat?

No ens en penedim i si demà es presentés la possibilitat, en les mateixes condicions, tornaríem a actuar de la mateixa manera. El 2011 amb els resultats que es van donar feien visible que hi havia l'opció d'un pacte PSC-CiU. Nosaltres sempre els vam dir que no tancàvem la porta a ningú i que necessitàvem temps per formalitzar un acord com aquest. El pacte havia de sorgir de la pròpia confiança entre els dos grups. El PSC volia estar tranquil pel dia de la presa de possessió i tenir tancat el pacte amb nosaltres per aquella data. Nosaltres vam dir que en 15 dies no podíem formalitzar aquest pacte. Personalment crec que els socialistes es van posar massa nerviosos quan van veure que podien perdre l'alcaldia i per això van acabar pactant amb el PP. I és que el PSC va incomplir el primer punt del seu programa electoral que deia que no pactarien amb cap partit que portés una sola P en les seves sigles (en referència al PP i el NOPP). Si volem que la gent tingui una mica de confiança en la política hem de ser els primers a ser respectuosos amb allò que hem dit. No pot ser que el dia abans de la constitució de l'Ajuntament ja hàgem incomplert el nostre programa electoral.

-El 2015 quin tipus de pactes, en l'àmbit local, prioritzarà CiU a Parets?

Des de l'àmbit municipal, és evident que la nostra tasca serà treballar per Parets i amb aquells grups que tinguin més punts en comú amb el nostre programa electoral. Per tant prioritzarem les propostes municipals a altres aspectes com el debat nacional de Catalunya. La prioritat és Parets sense obviar que som el partit que som i que el nostre objectiu en l'àmbit nacional és el que tothom coneix.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share