Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Txus Carrasco: 'Hem de recuperar la centralitat que tenia Mollet, actualment som liders en atur, endeutament i en escàndols'

Independents per Mollet-CUP han anunciat aquesta setmana la intenció d'impulsar un acord entre tots els partits molletans favorables al dret a decidir per signar el 'Compromís per la Consulta i la Independència'. Un dels seus portaveus, Txus Carrasco, és el convidat de l'entrevista setmanal de Digital Vallès, amb ell conversarem no només de la política molletana sinó també del paper de les Candidatures d'Unitat Popular en tot el procés pel dret a decidir. Abans d'integrar-se al grup independent Carrasco va ser regidor en dos mandats diferents de l'Ajuntament en representació d'Iniciativa per Catalunya (entre 1995-99 de Medi Ambient i cap al 2000 en un segon mandat com a responsable de ciutat educadora i regidoria de Consum).

La dinàmica de la política local la coneix ampliament si tenim en compte que va presidir la secció local d'Iniciativa durant 10 anys. Després de presentar-se 3 cops en unes eleccions municipals i de no obtenir representació IxM es planteja nous reptes de cara al 2015.

L'assignatura pendent d'IxM és arribar al mínim del 5% dels vots per obtenir representació. La coalició amb la CUP ho farà possible?

D'una manera o altra Independents estarà per quarta vegada en uns comicis municipals, aquesta vegada amb la CUP. Hem valorat que teníem un projecte estrictament local i que aportàvem coses a la ciutat i aquesta era la nostra raó de ser però en el context actual moltes de les decisions transcendeixen la mateixa ciutat de Mollet. Per tant, calia treballar per un projecte nacional on ens sentíssim identificats, amb la CUP feia temps que teníem relacions i per això s'ha arribat a un acord. L'aliança amb la Candidatura d'Unitat Popular ha estat en resposta a això, creiem que ara cal que hi hagi respostes globals, és l'hora de la llibertat del nostre país i des dels municipis i ciutats hi podem contribuir. Des d'IxM-CUP treballarem per la llibertat social i nacional del nostre poble.

Perquè la CUP i no un altre partit? Temps enrere van acollir la presentació de la candidatura de Reagrupament a Mollet.

Per ideologia, plantejament polític i per maneres de fer IxM sempre ha estat molt proper a la CUP i hem tingut molt bona sintonia. El nostre partit sempre ha dit que donaria suport a qualsevol formació democràtica que necessiti ajuda per presentar-se a Mollet. Algunes formacions han demanat col·laboració perquè no tenien implantació i fins l'experiència de la CUP no havia hagut cap altra vinculació directe, ara era el moment de fer-ho i pensem que ha resultat molt positiu.

Quin balanç fa d'aquests 10 anys d'Independents per Mollet?

El nostre objectiu polític no era principalment l'electoral, sinó treballar a peu de carrer per millorar la ciutat i en aquest sentit, tot i no obtenir representació en les tres convocatòries, hem demostrat que es pot fer un gran treball des de fora de l’Ajuntament, amb més de 1.500 propostes,accions o denúncies, mocions i proposicions de llei presentades, sobre els temes més diversos: sanitat, urbanisme, mobilitat, educació, medi ambient, cultura, identitat, joventut, drets personals, reivindicacions d'IxM que ara són realitat es poden trobar a qualsevol lloc de la ciutat. Per exemple, l'Escola Oficial d'Idiomes, només estava al nostre programa, les tanques de les vies de les dues línies de tren, la senyalització de l'Hospital de Mollet i de l'Escola de Policia, millores de seguretat al Pont de Can Margarola i d’altres efectuades a moltes carrers i espais de la ciutat.

A la ciutat es parla aquests dies de com articular una alternativa de govern a la majoria de 26 anys del PSC. Si s'intentés formar una nova Entesa quin seria el posicionament d'IxM? Quedar-se fora com al 2003?

Des de IxM estem oberts a parlar-ne tot i que qualsevol decisió l'haurà de prendre l'assemblea. Mollet ha de decidir que vol ser en els propers anys, la ciutat necessita un canvi important i des de fa temps reclamem que les esquerres de Mollet han de fer autocrítica del perquè estem així. Cal plantejar si hi ha objectius comuns superiors als particulars o més partidistes, des d'IxM volem fer créixer l'espai de l'esquerra independentista i alternativa a Mollet -a mig termini- i en l'àmbit municipal volem contribuir a potenciar una alternativa per tal que canviïn les coses. No es tracta d'aconseguir cadires a l'Ajuntament, cal una alternativa que pot ser en llistes separades amb objectius comuns o en una coalició electoral o plataforma conjunta que reconegui el pluralisme intern i la personalitat de tothom. El cicle del PSC a Mollet està esgotat, anem enrere, estem en recessió democràtica a la ciutat, hi ha energies suficients per contribuir a aquest canvi i estem disposats a afrontar el debat i a plantejar alternatives.

En els darrers temps hem observat un apropament entre IxM i la coalició d'ICV-EUiA. Queda lluny l'oposició d'ICV el 2003 a que IxM formés part de l'Entesa?

Nosaltres saludem que altres forces de la ciutat s'han adonat que cal unir esforços i millorar les relacions, és una bona notícia i un primer pas. No podem fer les coses amb precipitació, ara estem en els inicis treballant des de la base, les relacions han millorat i esperem que altres formacions polítiques facin el mateix. Ens agradaria més complicitats amb altres forces, per això fem una crida a Ara Mollet-ERC que pot jugar un paper important en el futur polític de la ciutat.

Que n'opina de la gestió del Govern liderat per Monràs i que integren PSC i CiU?

La lluita al carrer per evitar l'aparcament al pla de les Pruneres -que va aconseguir la major quantitat de signatures en contra del projecte municipal amb gairebé 8.000 firmes el 2008- va ser un punt de partida d'un canvi de gestió, de maneres de fer que evidencia el fracàs i l'esgotament del projecte socialista a Mollet. A partir d'aquí cal fer una lectura molt crítica no només del model de ciutat basat en obres faraòniques amb un endeutament gravíssim que condicionarà els propers anys i per la crispació que s'ha instaurat a la ciutat. Creiem que la cultura democràtica a Mollet s'ha rebaixat fins a nivells molt baixos, tot això són indicadors que diuen que la ciutat no necessita grans plans estratègics sinó traslladar el debat al carrer per veure les necessitats reals de la població i les dificultats que tenen.

Quins són els problemes més greus que té Mollet?

Som la ciutat de més atur de tota la comarca i no s'estan fent polítiques actives d'ocupació, no hi ha sol·lucions de futur, hem de reflexionar perquè el comerç local s'està morint, perquè s'aposta per les grans superfícies i marques que quan no tinguin beneficis marxaran. Hem de recuperar la centralitat que tenia Mollet anys enrere a la zona sud de la comarca, actualment som liders en atur, endeutament i en escàndols. IxM té una visió molt crítica del Govern de PSC i CiU, cap dels dos ha plantejat un canvi de rumb.

Què en pensa de la renúncia de Montserrat Tura a la presidència del PSC de Mollet?

Des d'IxM-CUP creiem que la seva etapa com alcaldessa de la ciutat ofereix coses positives i negatives, a ella no se li pot negar que té més talla política que els actuals mandataris de Mollet. Ho dic des de les diferències o complicitats que hem tingut. Montserrat Tura està plantejant una batalla política molt valenta al seu partit -el PSC- que s'ha quedat sense projecte nacional. Tura és un animal polític amb moltes coses a dir en la política nacional però en cap cas el seu futur passa per la política local, penso que els escenaris de futur necessiten de polítics com ella. Ara bé no ens crec la seva transformació a un projecte independentista perquè no resulta creïble.

La setmana passada el cap de llista de l'Entesa el 2003, Josep Cot, deia a Digital Vallès que l'única alternativa al Govern Monràs passava per una candidatura unitària de les esquerres amb un personatge conegut i de consens? Hi estan d'acord?

Nosaltres discrepem en el concepte, considerem que la fórmula de l'Entesa del 2003 no va funcionar i que cal construir una alternativa sòlida més participativa amb limitació de mandats i la no professionalització de la política. Cal lideratges col·lectius, no personalismes, l'alternativa passa per sumar les energies dels diferents partits, trobar punts en comú i plantejar alternatives per sortir del forat.

Vostès van denunciar el 2010 que l'alcalde Monràs cobrava 20.000 euros més que Zapatero, en concret 98.289 euros l'any, com a diputat d'esports de la Diputació. Tampoc estan d'acord amb que hi hagi una desena de regidors a dedicació exclusiva i/o parcial al Govern del PSC i CiU?

Fa 3 anys denunciàvem que Monràs tenia un sou desorbitat a la Diputació, era un greuge comparatiu i per molt que el sou no el pagués l'Ajuntament tot són diners públics. Tant en gestió com en sous el Govern de Mollet està fent un espoli a les arques municipals, en la situació actual de crisi que hi hagi 15 regidors que cobrin sous a dedicació exclusiva o parcial és excessiu si tenim en compte el gran nombre d'EROS que hi ha, els més de 6.000 aturats de Mollet, les famílies que no cobren subsidi, la reducció de les ajudes socials.. Des d'IxM-CUP reclamem una auditoria pública dels comptes, els ciutadans tenim el dret a saber perquè l'Ajuntament té un deute de 60 milions d'euros, entre deute viu i proveïdors. Volem saber en què s'han gastat els diners i quins són els polítics responsables de la mala gestió, no pot ser que el proper equip de govern el 2015 es trobi amb una situació ingovernable.

Centrem-nos en la política catalana. Després de les darreres eleccions al Parlament la CUP va obtenir 3 representants i tots els sondejos apunten a un nou creixement, s'ho esperaven?

Ha estat una sorpresa positiva a les eleccions catalanes, les perspectives de futur són cada cop millors, això ens dóna més responsabilitats de no decebre a la població. Hem de portar la veu el ciutadà, la lluita per les reivindicacions socials i contra les retallades. Aspirem a una alternativa independentista als Països Catalans i un nou model social, volem treballar per una societat més justa i volem consolidar el model de la CUP.

De cara al 2014 com veuen tot el procés pel dret a decidir?

Nosaltres apostem per la consulta, aquest és el primer compromís del Govern Català i caldria que dediqués totes les energies a aconseguir-ho, creiem que no s'estan fent els deures. Cal decidir la data del referèndum el més aviat possible i si aquest escenari no és possible visualitzar-ho de cara a la ciutadania. La CUP vol fer extensiva la consulta a tot el territori dels Països Catalans per tal que puguin opinar. Abans de convocar unes eleccions plebiscitàries cal cremar tots els cartutxos, la gent ha de ser consultada. Seria un frau si aquest Govern no compleix amb la proposta de la consulta per la independència.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share