Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Jordi Alonso: 'El conflicte amb GEAFE s'ha polititzat per part del PSC, barrejant conceptes i buscant la fotografia d'un alcalde al jutjat'

El primer tinent d'alcaldia a l'Ajuntament de La Llagosta, Jordi Alonso, i portaveu d'ICV-EUiA, conversa aquesta setmana amb Digital Vallès i fa un repàs de les actuacions més destacades dels dos primers anys de mandat en les seves regidories: Planificació Urbanística, Habitatge, Territori, Tecnologies de la Informació, Comunicació, Atenció Ciutadana i Recursos Humans. ICV-EUiA que va signar inicialment un pacte de govern amb CiU i Ciutadans Progressistes de La Llagosta ha superat l'equador de la legislatura amb els suport de Ciutadans i del regidor no adscrit José L. Gutiérrez.

L'11 de juny passat es van complir dos anys del canvi de govern a La Llagosta i del nomenament com alcalde d'Alberto López. Quin balanç fa dels dos primers anys de mandat?

Tot i que la conjuntura econòmica és la pitjor del període democràtic i dels canvis importants en la legislació, que estan afectant als Ajuntaments, aquests dos primers anys han estat positius. Quan vam arribar al govern ens vam trobar amb uns 1,8 milions d'euros de factures sense pagar i amb uns ingressos tant de l'Estat com de la Generalitat que anaven a la baixa. Dos anys després, si el Govern Català ens pagués tot el que ens deu de les obres de la Plaça de la Concòrdia deixaríem les finances municipals sanejades, és a dir, hem pagat totes les factures generades per la nostra gestió i tot allò que estava pendent. Han estat dos anys de molt treball intern, molt dur, on s'ha fet una clara aposta per les polítiques socials mantenint tots els serveis, excepte el de Vallès Visió. Hem sabut transmetre el que volíem a la ciutadania, una política clara de contenció de la despesa i ara encarem dos anys més intentant gestionar amb sentit comú.

Malgrat el trencament del pacte de govern amb CiU a inicis de 2013 i tot i estar ara mateix en minoria el Govern de La Llagosta dóna una imatge de major estabilitat. Comparteix aquesta afirmació?

Inicialment vam fer un acord de govern que buscava el canvi i per això es va pactar amb CiU i Ciutadans Progressistes, per deixar enrere 28 anys d'alcaldia socialista. El trencament amb Mireia Egea, de CiU, i la sortida dels convergents del govern no ha tingut cap conseqüència al municipi i tot i que estem en minoria (8 de 17 edils) el govern és més compacte. Quan Egea formava part de l'equip de govern l'element de discusió no era el programa ni la gestió, existien problemes personals per unes determinades circumstàncies, per això quan ella se'n va es va recuperar la solidesa. Però aquesta sensació també és així perquè la resta de partits de l'oposició estant tenint molts problemes interns. El govern actual té un projecte clar i que està compartit tant amb l'Adelino Macias (CpLL) com amb el José Luis Gutiérrez, tenim una relació fantàstica que fa que la feina diària sigui molt fàcil.

Una de les primeres proves de foc del govern va ser la problemàtica sorgida al Complex esportiu el Turó i el tancament de la instal·lació durant un mes després que l'empresa concesssionaria GEAFE donés de baixa a tots els treballadors. En la perspectiva del temps com creu que s'ha resolt?

Els problemes s'han sol·lucionat en tot allò que afecta a treballadors i usuaris però no amb GEAFE. L'antiga empresa gestora del complex ha interposat 4 contenciosos administratius i una denúncia penal contra l'Ajuntament tot i que nosaltres hem estat la part perjudicada i no la infractora. El Govern de La Llagosta ha estat coherent des de l'inici, teníem un contracte amb l'empresa que s'havia de fer complir i GEAFE no assumia la seva responsabilitat. A l'Ajuntament ens arribaven moltes queixes d'usuaris del complex que s'havien d'abordar, així qüestions que estaven clares en el plec de condicions i que havia de solucionar l'empresa no es desencallaven. A més, l'empresa s'aferrava a un document signat per l'anterior govern en funcions però que mai va ser ratificat per plenari. Quan vam entrar al govern vam dir a GEAFE que no estàvem d'acord i que sotmetríem a la discussió del ple aquest conveni, així es va fer i finalment el vam revocar. Amb tot el conflicte es va agreujar quan GEAFE va donar de baixa de la Seguretat Social a tots els treballadors -a meitat de l'estiu- i va generar un problema de seguretat i vam decidir tancar l'equipament. Vam poder reobrir un mes després gràcies a l'empresa municipal amb tots els treballadors -excepte un que no va voler- i crec que podem estar contents de com ha anat fins ara el procés. Volem recuperar tot allò que s'havia malmès, canviar tarifes per fer créixer els ingressos i el nombre d'usuaris que actualment és d'uns 1.600. Capítol a part és la via judicial que roman oberta i on creíem que s'ha polititzat per part del PSC barrrejant conceptes i buscant la fotografia d'un alcalde al Jutjat.

Alberto López, alcalde de La Llagosta, ha estat imputat per aquest cas?

En cap cas hi ha hagut imputació del nostre alcalde. Jo entenc que el PSC s'ha situat en una política de dir veritats a mitges. GEAFE va interposar una demanda penal contra l'alcalde, el regidor d'esports i dos tècnics municipals per pressumpte prevaricació i l'alcalde ha estat citat a fer declaracions per diligències prèvies. El jutge ha de determinar si l'alcalde finalment serà imputat, el PSC juga amb les paraules ja que pretén malmetre la imatge de l'alcalde utiltzant mètodes incorrectes, això ens provoca tensions amb el principal partit de l'oposició. La posició dels socialistes en aquest judici no és la més adequada, aquí el que cal és defensar els interessos de l'Ajuntament de La Llagosta i no de l'empresa com sembla que fa el PSC.

Intueixo que 2 anys després de perdre l'alcaldia les relacions entre ICV-EUiA i els socialistes de La Llagosta són pitjors?

Diria que sí, tot i que voldria que matisar que nosaltres no tenim cap problema amb el PSC com a partit sinó amb dos dels seus regidors Antonio Rísquez i Raul Valero i amb algun militant més però amb d'altres representants del partit mantenim el diàleg. Pensem que no és un problema de projecte sinó que hi ha encara certa rencúnia per haver perdut l'alcaldia, no s'ha assimilat i a més, hi ha aspectes personals que els condueix a un carreró sense sortida. En 2 anys el PSC ha estat incapaç de votar a favor d'alguna cosa del Govern i a més utilitzen les mentides en temes perillosos, l'últim cas les al·legacions als pressupostos de 2013 amb una proposta de plans d'ocupació. Ells saben que la seva proposta és il·legal, si l'Ajuntament ho pogués tirar endavant ho faria però hem pogut destinar uns 45.000 euros. A més, la proposta del PSC es va presentar l'últim dia a darrera hora. Creiem que s'han situat en la marginalitat política fent un discurs molt populista.

Un capítol més de tensió ha estat la dimissió dels representants de l'oposició en el consell d'administració l'empresa pública que gestiona el Turó. Com s'interpreta?

Creiem que ha estat una maniobra més del PSC que ha acabat arrossegant a la resta dels partits, s'han dedicat a intoxicar i a utilitzar la demògia publicant xifres que no són reals. Tots els grups tenen la informació, quan es parla de la gerència no estem parlant de la contractació de cap persona concreta sinó que la proposta és la d'una externalització jurídica. Ara mateix, està obert el concurs públic i en cap cas es destinaran els 76.000 euros que diu el PSC. Vam aconseguir canviar l'objecte social de l'empresa i això ens ha permès desencallar el funcionament del complex esportiu el Turó.

Però els socialistes han recordat que durant els seus Governs ja es van fer plans d'ocupació i que aquests no són els primers que es tiren endavant.

El PSC ha de ser conscient de les polítiques que va posar en pràctica entre el 2009 i 2011 quan governaven i ja patíem la crisi econòmica. La despesa en regidors a dedicació exclusiva i assessors superava els 300.000 euros i ara és de 155.000 i en polítiques d'ocupació hem passat d'uns 60.000 a l'entorn de 100.000 euros. No és veritat que el PSC convoqués amb fons propis plans d'ocupació, tots els que va tirar endavant van ser perquè van rebre diners de la Generalitat. Si el Govern de La Llagosta rep recursos externs en farà més en els propers anys.

Un altre dels projectes destacats de la legislatura és la reforma de Plaça de la Concòrdia, finalment els treballs han acabat.

Tot i que era un projecte engegat per l'anterior Govern es va mantenir l'execució de les obres ja que era un projecte prioritari. Ha estat una obra complicada d'elevat cost, més d'1,3 milions d'euros, que ha tingut moltes dificultats per això s'han intentat minimitzar els problemes sorgits i el malestar dels veïns. El projecte executat manté l'essència de la idea inicial, hem intentat complir els terminis i fins i tot s'han acabat un mes abans encara que falta només un petit tram de la plaça on s'ha de produir una actuació de la companyia Endesa que no afectarà. Agraeixo moltíssim la paciència que han tingut al llarg d'aquest temps els veïns i els comerços durant les obres, el que està clar és que la plaça de la Concòrdia és més moderna i funcional i hem introduït alguns elements de millora sorgits durant el procés participatiu.

On també s'han produït novetats és en la comunicació de l'Ajuntament amb el naixement del nou butlletí 08120 amb format tabloide, a color i 16 pàgines.

El butlletí municipal és segons totes les enquestes de la Diputació el mitjà més seguit entre la població llagostenca i 9 anys després del darrer canvi en el disseny consideràvem que calia donar-li un impuls. L'anterior costava uns 1.300 euros cada número i el nou format (6.000 exemplars) costa 104 euros, a més, amb la nova estructura podem recollir molt millor la informació de les entitats, destinar un espai a l'opinió de la ciutadania, formular preguntes al carrer o donar més pes als esports. No és un butlleí que es pugui identificar amb cap partit polític, pel que fa al nom 08120 va sorgir a partir d'un procés de participació ciutadana amb entitats, grups polítics i d'entre la trentena de propostes es va escollir aquest.

El 28 de febrer passat es va consumar la sortida de La Llagosta de Vallès Visió i del Consorci Teledigital Mollet. Va ser fàcil prendre aquesta decisió?

Una televisió que es va dissenyar el 2006 sense crisi econòmica no ha readaptat els seus costos amb l'agreujament de la crisi, aquest va ser un dels arguments que vam defensar abans de marxar del Consorci de la televisió del Baix Vallès. Tot i que s'havien de redefinir aspectes del projecte els costos eren massa alts, vam reclamar retallades en el pressupost, el 2011 pagàvem a l'entorn de 140.000 euros i el 2012 després de molta pressió uns 82.000. Nosaltres consideràvem que es podia rebaixar el pressupost sense que les retallades afectessin la qualitat de la programació i el personal, hi havia alternatives però sempre ens vam trobar amb la negativa del president del Consorci, Josep Monràs. Una televisió que en el cas de La Llagosta no arribava a totes les llars ja que tampoc es va fer una campanya de promoció, el 30 de juny l'Ajuntament liquidarà tots els deutes amb el Consorci (part proporcional del rènting i dos mesos de producció) i tancarem definitivament la relació amb la televisió.

Vostès compartien la línia informativa del canal i què en pensen de l'enviament d'e-mails entre els assessors de l'Ajuntament de Mollet i la televisió donant instruccions en el tractament de les notícies d'ICV-EUiA?

Nosaltres no compartim que un cap de comunicació d'un Ajuntament li digui a l'assessor o als periodistes qui ha de sortir en una notícia, són temes de model que s'havien d'haver redreçat molt abans. El projecte de televisió pública és essencial però si les actituds predominants continuen sent les de Mollet i de Josep Monràs veig difícil que pugui redreçar el seu futur, al marge dels problemes econòmics que pugui tenir.

La seva coalició va demanar dimissions però tot continua igual. Com ho veu ara des de fora?

A Vallès Visió hi ha un predomini en els informatius de les notícies de Mollet, això no només ho ha dit La Llagosta. Existeix un egocentrisme des de Mollet, moltes entitats i persones de La Llagosta es queixaven que la televisió no cobria actes importants, que no es feia l'especial pregó de la Festa Major o la cavalcada. Em consta que algú donava directrius per tal de no cobrir actes a La Llagosta i mentrestant es donaven tots els partits del Mollet de futbol i de La Llagosta va costar molt fer una retransmissió. Políticament em preocupa que s'utilitzi la televisió per interessos partidistes i més després de la filtració d'alguns e-mails, això no es pot tolerar. Després de 7 anys la figura de l'assessor Feliu Tura al Consorci no se sap el paper que hi juga, quan una televisió ja està en funcionament i amb una productora no és necessària a no ser que es dediqui a controlar tot el que surt. En la decisió de la sortida de La Llagosta va pesar l'aspecte econòmic però també altres temes. Nosaltres hem tingut converses força curioses amb l'assessor, el temps però situarà cadascú al seu lloc, en temps difícils cal prendre decisions valentes. El Govern de La Llagosta ha sacrificat la projecció televisiva mirant pels interessos dels ciutadans i no de partit.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share