Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Cristina Tarrés: 'El govern local vol ofegar l'oposició per tenir de nou la majoria absoluta el 2015'

La portaveu del PPC a l'Ajuntament de Montornès, Cristina Tarrés, fa balanç dels dos primers anys de legislatura en una amplia entrevista a Digital Vallès. Tarrés analitza des de l'oposició les relacions actuals entre el Govern d'ICV-EUiA -amb majoria absoluta- i els socialistes que van perdre l'alcaldia en les eleccions de 2011. La dirigent popular repassa l'actualitat política i es posiciona sobre la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona que anul·la el ple on es van aprovar els pressupostos del 2013.

Després de les últimes municipals, el PPC va doblar la seva representació a Montornès, passant d'un a dos representants, Tarrés i Miguel Angel Alvarado en són els dos regidors. Tarrés, de professió pèrit judicial, és membre de l'executiva del PPC comarcal i va ser regidora dels populars a Granollers, des del 2003 forma part del consistori montornesenc. Abans d'entrar en política va formar part del món associatiu tant en el moviment veïnal de Granollers o en entitats com l'Associació del Poble Saharauí o Vallès Obert.

Quin balanç fa dels dos anys del govern format per ICV-EUiA a Montornès?

El govern actual té majoria absoluta -9 de 17 representants- perquè el poble els va donar la confiança però crec que no l'estan aprofitant suficientment, això no vol dir que hi hagi pensament únic, de moment en aquests dos primers anys estant intentant demostrar que tenen un mínim de diàleg i participació. Costa molt que aquest govern informi als grups de l'oposició, han passat dos anys i contínuament hem d'estar demanant documentació en molts temes. Hi ha hagut casos on ICV-EUiA no ha actuat de la millor manera tal com s'ha vist en la convocatòries de plens urgents, la contractació irregular de treballadors aturats.. El Govern de Montero no ha apostat per la consulta i ha anat en la direcció equivocada i com era de preveure l'altre grup majoritari, el PSC, a l'oposició, ho ha denunciat. I de moment, els jutges estan donant la raó als socialistes i això farà que hi hagi un cost jurídic que portarà unes despeses que hauran de pagar els contribuents de Montornès.

Una sentència del Jutjat del Contenciós Administratiu de Barcelona anul·la el ple on es van aprovar els pressupostos del 2013. Com veu aquest cas?

Si no recordo malament mai s'havia convocat un ple de pressupostos a través d'una sessió urgent i a més mai en l'ordre del dia s'havien incorporat altres punts a part de l'aprovació del pressupost. Aquí la diferència és que el ple no era extraordinari sinó urgent, al Partit Popular se'ns va convocar per correu i teníem la documentació per consultar el dilluns quan el ple es celebrava dijous. Jo personalment vaig preguntar a la secretaria accidental de l'Ajuntament si era legal aquesta convocatòria urgent i em va dir que tot era correcte, ara el jutjat ha donat la raó al PSC i estem pendents del recurs presentat per l'Ajuntament.

Veu possible que s'hagi de repetir la convocatòria del Ple?

Ara tenen temps de presentar al·legacions a la primera sentència i explicar bé perquè van convocar el ple urgent. Em consta que el Govern Montero va celebrar l'audiència pública el dia abans del ple urgent quan encara no havien informat a tots els grups municipals, primer van rebre la informació els ciutadans abans que els grups polítics. Aquí el problema és que no hi ha diàleg entre l'alcalde José Antonio Montero, d'ICV-EUiA, i Daniel Cortés, del PSC, i cadascú assumeix el seu paper. ICV-EUiA no li passa la informació al PSC i Cortés presenta denúncia per manca de transparència i democràcia creant una atmosfera inestable, es tracta de dos partits d'esquerres que haurien d'anar junts però que es barallen. L'alcalde Montero hauria de demostrar que és més dialogant, crec que al 2015 poden haver-hi canvis perquè potser ICV-EUiA no obté la majoria absoluta i s'hauran d'entendre.

Quins efectes pot tenir la judicialització de l'aprovació del pressupost?

Una cosa és la llei i una altra les interpretacions. Sempre es podran fer modificacions de pressupost o trobar sol·lucions legals, els plans d'ocupació -per exemple- s'han tirat endavant i no crec que es paralitzin. El problema és que tot aquest conflicte dóna mala imatge de Montornès a l'exterior perquè només es parla de les picabaralles dels dos partits polítics.

I del cas de les pressumptes irregularitats en la contractació de persones aturades que estaven a la llista d'espera de la borsa de treball municipal què en pensa?

El PPC va ser el primer grup polític que va detectar aquesta irregularitat i ho va denunciar. Li vam dir a l'alcalde Montero que rectifiqués però no han corregit res i fins i tot han contractat els serveis del conegut advocat Javier Nart. El Partit Popular vol saber què li costarà a l'Ajuntament els serveis de Nart, jo crec que el govern local ha d'estar preocupat quan contracta els serveis d'un primer 'espasa' per defensar-se i no opta per un advocat de la casa. És molt possible que el PSC guanyi també aquest cas, cal recordar que Montero va contractar personal amb informes desfavorables i per decret. Hauria d'haver justificat molt més les contractacions i van pecar d'arrogància, considero que ICV-EUiA pot perdre els vots als jutjats.

Daniel Cortés, i el grup socialista amb 5 representants, acusa ICV-EUiA de manca de democràcia als plens. Comparteix aquesta afirmació?

Si tu demanes la informació el Govern de Montero te la facilita, el problema que hi ha és que entre Montero i Cortés existeix un enfrontament 'personal' i no 'polític'. Jo he assistit a comissions informatives on entre ells s'han arribat a insultar. Em consta que quan hi ha algun acte o inauguració el govern local no avisa als socialistes i això és un error per part d'ICV-EUiA, és una estratègia equivocada perquè quan ells estaven a l'oposició es queixaven del mateix. L'alcalde Montero i el seu govern van tenir la sort de trobar-se amb una bona situació econòmica de les arques municipals gràcies a una bona gestió, ara tot això pot canviar pels problemes de finançament de la Generalitat i pels diners que deuen a l'Ajuntament en les obres de l'Institut Marta Mata i el projecte de la Llei de barris a Montornès Nord.

Durant aquests 2 anys el PPC ha votat a favor d'algunes iniciatives del govern. Què en destacaria de la gestió de l'Ajuntament?

És curiós perquè si analitzem els programes electorals de PPC i ICV-EUiA són molt semblants en participació ciutadana, serveis socials, promoció econòmica, organització municipal.. El nostre programa electoral contemplava la creació de les regidories de barri, ICV-EUiA ha posat en marxa les audiències públiques però han estat un fracàs de participació. El govern local vol ofegar l'oposició per tenir de nou la majoria absoluta el 2015. Si Montero renova el resultat electoral no optarà pel diàleg ja que aleshores hi haurà pensament púbic. El pacte del 2007 entre PSC, CiU i PPC va ser històric i és molt difícil que es repeteixi.

Entre les primeres mesures de l'alcalde Montero va ser l'eliminació dels càrrecs de confiança i la baixada de sous dels càrrecs electes.

Això és fals, si bé és cert que s'han eliminat les assessories, aquests diners que s'han estalviat els han destinat a contractar tècnics en moltes àrees i els costos en el capítol 1 del pressupost s'han disparat, calia reforçar tota l'àrea econòmica i això no ho han fet. A finals del 2010 el PPC va ser el primer partit que, tot i estar dins del govern, va demanar retirar els càrrecs de confiança i baixar els sous.

Quins creu que són els principals problemes que té el municipi de Montornès?

El primer de tots és l'atur ja que ens aproximem a la xifra de les 2.000 persones sense feina, és evident, que l'Ajuntament no ho pot solucionar tot. El que s'ha de fer és baixar els impostos no només als ciutadans sinó també a les empreses, de moment el que s'ha fet és pujar els impostos un 5% (IAE i IBI industrial). El nostre grup ha proposat que es constitueixi el Consell Econòmic i Social -formava part del nostre programa electoral- i ens han respost que ho estudiaran. Un dels problemes que té Montornès és que falten perfils professionals que moltes empreses sol·liciten, tenim perfils baixos a la borsa i en molts casos no adequats pel que volen les empreses. Altres dels problemes actuals són de mobilitat, barrereres arquitectòniques a l'edifici de l'Ajuntament, hem d'ajustar molt més les inversions al pressupost ja que són mínimes amb la construcció del Marta Mata i el projecte de la llei de barris a Montornès Nord. Una de les assignatures pendents és la transparència i facilitar la màxima informació a la població, caldria fer servir la ràdio municipal perquè participessin els ciutadans i els grups polítics.

Al PPC de Montornès li preocupa l'eliminació del servei de les urgències nocturnes. Què n'opina de les nombroses mobilitzacions ciutadanes?

Als dos regidors del Partit Popular ens preocupa molt el tema sanitari, creiem que en les urgències mèdiques al CAP de Montornès l'Ajuntament no ha fet tot el que calia. Els ciutadans sí que han respost però el govern Montero en dos anys no s'ha reunit mai amb el conseller Boi Ruiz, a l'alcalde no li ha interessat reunir-se i això que el PPC li ho va proposar. Nosaltres vam oferir la possibilitat que atès que la Generalitat deu diners a l'Ajuntament (per les obres de l'Institut Marta Mata i de Montornès Nord) el consistori hagués signat un conveni i si calia avançar els diners des del municipi. Estem parlant d'un cost mensual de 9.000 euros i crec que l'Ajuntament el podria assumir, hi ha una partida d'on es podrien treure els 100.000 euros per recuperar les urgències nocturnes que és la de Vallès Visió. Hem de reconèixer que les urgències nocturnes tot i no ser rentables econonòmicament són però una necessitat. ICV-EUiA han estat els promotors de les manifestacions al carrer i han barrejat altres temes com les retallades en l'educació i al sector públic.

Parlem dels mitjans de comunicació públics, com se senten tractats?

A la ràdio municipal no tenim la quota que hauríem de tenir, caldria que s'hi celebressin debats sobre temes locals tal com fan altres ràdios del voltant, també caldria forçar debats a la televisió supramunicipal sobre temes específics de cada municipi, també hem demanat un ple monogràfic sobre l'estat de la localitat. Crec que el govern d'ICV-EUiA té por a l'obertura, a la transparència.

En referència a Vallès Visió, el PPC sempre ha estat crític amb el model de televisió pública comarcal.

Sempre hem estat crítics i ho continuem sent amb Vallès Visió, no tant pel projecte sinó amb el fet que no pot ser que hi hagi dues televisions comarcals amb un cost de dos milions d'euros i més amb la situació econòmica actual. A la llarga acabarà existint una sola televisió encara que diguin que la llei no ho permet, el problema és que a Granollers hi ha un líder del PSC i a Mollet un altre que són incompatibles, tots dos volen manar i controlar. En la darrera reunió del Consell Assessor vaig demanar que ja tocava canviar la presidència del Consorci Teledigital Mollet -en mans de Josep Monràs des de 2006- i em van dir que no. La televisió pública Vallès Visió és una arma política en campanya electoral i de cara a les municipals és una televisió que està pensada per tal que n'obtingui beneficis l'alcalde de Mollet. Està claríssim que tant la gestió com les indicacions són polítiques, això es veu en el paper que hi juga l'assessor. Jo preferiria que aquests diners es destinessin a Serveis Socials com ha fet l'Ajuntament de La Llagosta o altres pobles, van començar 9 i ara són 6 municipis, però tots els polítics volen sortir.

El PPC del Vallès Oriental va demanar dimissions arran de l'escàndol que va tenir lloc el març passat amb la filtració d'un informe intern i de mails. No en van aconseguir res?

Si aquests fets passen en un ajuntament governat pel Partit Popular segurament hi haurien manifestacions al carrer, ho estem veient amb les actuacions del Govern Central que porta 2 anys i se li critica tot el que fa quan en el seu programa electoral ja contemplava les reformes de l'administració local o educatives. Cal reconèixer que pocs governs compleixen el seu programa, i només cal veure a Montornès el que va prometre Montero: us bus urbà, no pujar impostos i llibres de text gratuïts, i no ha fet res del que va prometre.

Com valora la gestió econòmica de la crisi per part de Mariano Rajoy?

Penso que el PP quan pugui, cap el 2014 o 2015, baixarà els impostos, totes les reformes necessiten del seu temps, el PP ha fet canvis que donaran resultats per ajudar als proveïdors, pagar factures pendents dels ajuntaments, ha donat diners a les autonomies per pagar els seus deutes. També és cert que ha ajudat a la banca per tal que no s'enfonsés totalment l'economia. El principal problema que tenim ara mateix és la corrupció però crec que la crisi acabarà amb la corrupció, a mi, em preocupen més els corruptors que continuen existint i no tant els polítics. Esperem que ben aviat la ciutadania noti les millores en l'economia.

Vostè però no acaba de confiar en la reforma de les administracions locals que ha fet el PP?

És una reforma que era necessària, a Catalunya hi ha 600 empreses públiques i calia retallar, el problema és que molts d'aquests canvis topen amb les autonomies i els seus estatuts, i aquestes acaben portant els conflictes al Tribunal Constitucional. Ara el que fa el PP és recomanar les reformes per tal que tinguin més èxit, a Espanya hi ha una mena d'Estat federal amb competències exclusives per alguns regions i/o comunitats. La Generalitat proposa eliminar ministeris com habitatge i cultura.. jo hagués apostat per una reducció del nombre de diputats, parlamentaris i regidors però no s'ha arribat a cap acord. A Montornès, no cal que hi hagi 17 edils es podria reduir a 12 o 13, cal que hi hagi una bona distribució de tasques entre els funcionaris o tècnics, però rebaixar el nombre de regidors suposa una reducció dels ingressos pels partits o grups municipals.

Tot i ser militant del PPC vostè es defineix com a 'liberal' i en moltes ocasions la seva opinió no coincideix amb la de la direcció. Recordo la polèmica quan van votar en contra en un ple de la reforma laboral del PP el 2012.

Aquesta polèmica es va treure de context, nosaltres ens vam equivocar senzillament a l'hora de votar perquè hi havia en aquella sessió moltes mocions. Jo tinc una ideologia de dretes i liberal, moltes de les meves opinions sobre la corrupció i l'economia ara altres dirigents del partit les estant dient, què vull dir? que el temps m'ha donat la raó, poc a poc, va calant un missatge semblant al que va transmetre l'expresident Aznar, calen més reformes. A mi el que m'agrada és la política municipal i està a prop dels ciutadans.

Per tant, està d'acord amb les crítiques d'Aznar cap a la gestió de la crisi del president Rajoy?

Aznar no va connectar amb l'opinió de la cúpula actual del PP però en canvi la seva opinió és majoritària entre el votant del partit, entre la gent del carrer. Hi ha molts temes que caldria més consens i signar pactes d'estat, com ara l'educació, però ara tot i no tenir suports s'havia de modificar la llei perquè la darrera va estar un fracàs total.

Acabem l'entrevista parlant del dret a decidir i sobre el possible referèndum sobre la independència el 2014 a Catalunya. Ho veu factible?

El procés pel dret a decidir no ho aturarà ningú, ERC sap que ara és el moment de fer-ho ja que és més fàcil que surti el sí, aquí la clau és el percentatge de participació que es produeixi que per mi hauria de ser superior al 70%. La crisi ha fet que molta gent cregui en la independència, hi ha molta gent desesperada, CiU està atrapada per ERC i anem a un referèndum que pronostico no serà vinculant, penso que tampoc hi haurà una declaració unilateral per la independència. Personalment tinc ganes que es convoqui i la ciutadania opini, molts partits s'hauran de posicionar ja que encara hi ha moltes ambigüitats. Molts partits juguen amb els sentiments dels ciutadans, hi ha moltes incoherències com ara voler la independència i anar a demanar contínuament diners a Madrid o ser un Estat propi però passar a estar lligats per la Unió Europea. Està clar que ERC té la clau del que passarà.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

 

 

 

 

Share