Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Montserrat Sanmartí: 'Jo no he vingut a enriquir-me sinó a treballar pel meu poble'

'L'inversió en noves tecnologies -al polígon- pot servir d'atracció per moltes firmes i generar llocs de treball pels veïns de Sant Fost'

Digital Vallès tanca el seu cicle d'entrevistes polítiques -abans del període vacacional- amb l'alcaldessa de Sant Fost de Campsentelles, Montserrat Sanmartí que ocupa el càrrec des del 2008 quan va rellevar a l'anterior alcalde Joan Gassó. Sanmartí que va signar el Pacte de Sant Jordi amb CiU i ERC va revalidar la seva majoria en els comicis del 2011 quedant-se a només un regidor de la majoria absoluta. Enguany el seu partit, Independents Units per Sant Fost, compleix 30 anys de vida. Amb ella fem balanç dels dos anys de legislatura, repassem l'actualitat política del poble i parlem dels projectes que resten abans de la convocatòria del 2015 on Sanmartí confia en renovar el contracte que va signar per 4 anys amb la ciutadania en les eleccions anteriors.

Com valora els dos primers anys del pacte de govern amb CiU?

El balanç és positiu, ningú s'esperava a l'inici del mandat que patíssim una crisi econòmica tan dura, estem vivint un període complicat i de moment no hi ha manera d'anar cap amunt per subsanar tots els problemes econòmics. Els ingressos dels Ajuntaments estan minvant, la gent té problemes per pagar els tributs i el que ha fet l'Ajuntament de Sant Fost és donar molta importància al que ens demana la població: ajudes socials, més beques, menjador social.. Per això i per la situació econòmica que tenim alguns dels punts inclosos en el programa de govern no es podran complir. Hem d'explicar a la població que el manteniment dels carrers, per exemple, no s'ha fet al 100%, a més alguna de les inversions previstes no es tiraran endavant. Nosaltres volem prioritzar l'ajuda a les persones necessitades, que tothom pugui menjar. Crec que estem fent una molt bona feina, prioritzem les persones i les nostres polítiques van adreçades a elles. També és important destacar que des de fa anys hi ha molta estabilitat i tranquil·litat política al poble, per altra banda, els canvis de normativa per part del Govern central i la llei d'estabilitat pressupostària ens ha fet canviar moltes de les dinàmiques de funcionament intern de l'Ajuntament.

En quins projectes centraran els esforços des d'ara i fins les eleccions del 2015?

El Club de l'Emprenedor és un dels projectes claus, acabem de començar fa pocs dies les obres i ja tenim els fonaments acabats. També s'ha licitat la instal·lació de la fibra òptica al nostre polígon, aquest és un aspecte clau. Sempre m'agrada explicar un cas que es va produir en dos municipis dels Estats Units que serveix per veure el paral·lelisme amb Sant Fost. Es tractava de dos pobles, un amb més població, que tenia un polígon molt gran i conegut, i el municipi del costat, era més reduït i el seu polígon era també menor i sense grans empreses. Un dia l'alcalde del municipi petit va decidir potenciar-lo implementant noves tecnologies i li va proposar a l'alcalde veí si es volia apuntar al projecte. Finalment el seu homòleg no es va afegir a la iniciativa i al cap d'un temps, el poble petit que va invertir en tecnologies va superar al municipi veí, tenint un polígon més gran i potent que el del costat. Això el que vol dir és que Sant Fost té un polígon senzill i no dels millors de la comarca però amb la creació del Club de l'emprenedor i quan disposem de la instal·lació de fibra òptica, podrem donar aquest servei a totes les empreses que desitgin instal·lar-se al nostre territori. Aquesta inversió en noves tecnologies pot servir d'atracció per moltes firmes i pot generar llocs de treball pels veïns de Sant Fost. També volem potenciar el Club de l'emprenedor dins de la Mancomunitat de Galzeran. A part, no podem oblidar, que de cara al 2014 obrirem el Mercat Municipal que estarà ubicat davant del Mercadona -de recent obertura a Can Corominas- i que està tenint molt bona acceptació. De grans inversions des d'ara i fins el 2015 no n'hi haurà, la prioritat serà la política social.

Quina és la situació econòmica que travessa l'Ajuntament de Sant Fost?

La construcció del complex esportiu de Can Lledó ha estat l'inversió més cara que mai havíem tingut al municipi, era una decisió difícil la de reprendre les obres però quan vam accedir al govern van apostar pel nou equipament perquè la ciutadania ens ho demanava i a més, era una necessitat. No es podien perdre els 2 milions d'euros que s'havien invertit en els fonaments i malgrat que sabíem que ens endeutaríem vam decidir continuar endavant. Ara bé, l'equip de govern no s'esperava una política econòmica tan estricte ni tampoc la llei d'estabilitat pressupostària que limita l'endeutament dels ajuntaments. Vull però transmetre un missatge de tranquil·litat, l'Ajuntament de Sant Fost està pagant el préstec del complex esportiu, estem endeutats per haver construït el complex però tenim piscina, pistes de pàdel, també de tennis.. No hi ha cap problema per pagar tot el que devem, va ser una bona decisió. Tot i l'endeutament haig de recordar que no hem eliminat cap dels serveis claus com ara l'Albus i a més, hem creat d'altres com ara el menjador social, hem augmentat la concessió de beques, tenim una brigada de neteja de parcel·les i franges... Pot ser no farem inversions molt elevades però el complex està donant un bon servei i té molt èxit.

Entre les poques inversions previstes pel 2013 n'hi ha dues que es faran gràcies a ajudes de la Diputació de Barcelona.

Hem arribat a un acord amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat sobre l'ubicació de l'escola bressol El Petit Roure. Finalment el centre es quedarà a on està degut a la crisi econòmica, ja s'ha explicat a la comunitat educativa i ho han entès. L'escola bressol no tancarà i pel proper curs tenim totes les places que ofertem plenes, el que ens ha concedit la Diputació de Barcelona és l'ampliació d'una aula i aquest estiu s'acabaran tots els treballs de condicionament. Per altra banda, la Diputació també ha subvencionat la reparació de l'esquerda que hi havia en una de les parets del Pavelló-2, aquesta reforma ja està solucionada i ja no existeix cap perill de caiguda.

A l'igual que altres municipis Sant Fost disposa des de fa pocs mesos d'un supermercat Mercadona a Can Corominas. Com ha afectat al comerç local aquesta gran superfície?

Reconec que l'obertura de Mercadona ha fet molta competència al comerç de Sant Fost, molta més que quan va obrir la marca Lidl. Ara bé, molta de la gent que va a comprar a Mercadona, ja hi anavava però a municipis del voltant com Mollet o Parets. L'Associació de Comerciants del poble era conscient que l'obertura de Mercadona tindria repercussions, de cara al 2014 volem obrir el nou Mercat Municipal i donar prioritat als comerços locals que es vulguin instal·lar. Ens trobem en una societat de lliure mercat i no es pot prohibir l'obertura de grans superfícies si la llei ho permet, per altra banda, les botigues de Can Corominas han sortit guanyant ja que ara tenen més afluència de clients, els més afectats són els comerços del poble tot i que molts tenen clientela fixa. Vull recordar que l'obertura a Martorelles de l'Àrea de Guissona també va perjudicar les vendes del comerç santfostenc.

Una de les assignatures pendents d'aquest govern i que s'arrossegava des de fa anys és el POUM. Finalment s'ha pogut aprovar i ara només falta la signatura final de la Comissió d'Urbanisme.

Hi havia moltes ganes per aprovar el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Fost, teníem un planejament que era de 1987 amb la normativa obsoleta, però finalment ho hem aconseguit. Pel mig han passat diferents governs i molts canvis de normativa i també a la Generalitat, s'ha fet molt bon treballl i el més important és que hem rebaixat el sostre de creixement del poble (passant de 23.000 el 1987 a 11.000 el 2013). Sempre he dit que Sant Fost és un municipi amb les nostre mancances però hem de continuar sent un poble el més sostenible possible on la gent jove es quedi a viure i la gent gran estigui ben atesa. Calia un POUM adequat que preservés els boscos i el nou document protegeix tot el nostre entorn. No ha estat fàcil ja que tenim una extensió de 13 quilòmetres quadrats i a més un nombre molt elevat d'urbanitzacions, això ens augmenta els costos a l'hora de prestar alguns serveis com ara el de la recollida d'escombraries.

Tot i que ara no se'n parla tant creu que finalment es construirà el Túnel de la Conreria i la futura Autovia del Besós?

La Generalitat ens ha obligat a reservar el terreny per les dues infraestructures viàries -dins del nou POUM- ara bé, des de Carreteres, asseguren que han de passar molts anys per veure el túnel de la Conreria. Jo no estic d'acord amb el traçat previst ni tampoc amb la possibilitat que la via sigui de pagament, amb un peatge encara hi hauria molt més impacte mediambiental.

Una de les darreres iniciatives del seu Govern ha estat la instal·lació de càmeres dissuassòries en semàfors i en illes de contenidors. Quina resposta han tingut dels veïns?

Van convocar una sessió informativa amb la ciutadania que va anar molt bé i que repetirem a final de setembre perquè hi ha més gent que no va poder assistir. La instal·lació de les càmeres va sorgir arran de la campanya 'Sant Fost, verd i net' iniciada el 2012 que volia incidir en la neteja i el civisme. Havíem rebut moltes queixes de problemes de neteja en les illes de contenidors ja que la gent deixava restes de tot tipus, vam estar analitzant els casos i vam detectar que la majoria eren persones residents en altres municipis. També teníem moltes queixes d'actituds incíviques de molts conductors que es saltaven els semàfors i per això vam decidir posar en marxa 4 càmeres. La campanya l'hem centrat aquest 2013 en la neteja a la via pública, les parcel·les de les urbanitzacions per prevenir el foc i la seguretat vial. Ha de quedar clar que la campanya no té cap afany recaptatori sinó més aviat per qüestions de seguretat, si el Govern local volgués recaptar posaria dos radars a Sant Fost i els ingressos es dispararien. Hi ha alternatives als radars com ara les bandes reductores o la conscienciació a les escoles.

A diferència d'altres municipis veïns, com Mollet, a Sant Fost el control fotogràfic es fa quan el semàfor ja està en vermell.

Efectivament nosaltres vam iniciar l'1 de juny una prova pilot i vam publicitar l'ubicació de les 4 càmeres, tots els diners que recaptem per les multes es destinarà a les partides de benestar social de l'Ajuntament o per rebaixar els costos del servei de la recollida d'escombraries. El que no farem és augmentar la previsió d'ingressos per sancions per quadrar el pressupost. Val a dir, que totes les multes de semàfors seran molt clares ja que la fotografia es capta quan ja està en color vermell. Pel que fa a les càmeres de les illes de contenidors són mòbils i s'aniran canviant de lloc en funció de les queixes que es rebin. Molta gent desconeix els elevats costos pel consistori de la recollida de la brossa, estem parlant de 900.000 euros l'any i amb els impostos només recollim dels ciutadans 560.000 euros, de manera, que la resta, 340.000 euros, els aporta l'Ajuntament.

Fa poques setmanes s'arribava a un acord entre totes les forces per redactar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i per crear la figura del Síndic de Greuges.

Tant el ROM com la creació del síndic han estat molt consensuat a través d'una comissió de treball, de moment, el reglament orgànic està en exposició pública i no el posarem en pràctica fins passat setembre. Pel que fa al síndic crec que aquesta figura pot ser molt útil ja que actuarà com a mediador en casos de problemes de convivència. Avui en dia en època de crisi econòmica, cada cop hi ha més conflictes entre veïns, també una de les funcions que tindrà és revisar actuacions no adequades de l'Ajuntament, el síndic col·laborarà amb el departament de queixes que ja té el consistori.

Un dels punts importants del ROM serà la seva transparència. En que consistirà?

El reglament orgànic municipal regularà els torns d'intervenció dels diferents grups municipals en el ple així com la Junta de Portaveus. Un dels aspectes importants serà el de la transparència i és que es publicaran totes les retribucions dels regidors de l'Ajuntament i el sou de l'alcaldessa. D'aquesta manera es veurà si algú s'ha enriquit després del seu pas pel consistori, ara mateix, només jo com a alcaldessa estic en dedicació exclusiva i no hi ha cap altre regidor ni assessor remunerat a temps complet. Al Pacte IUSF-CiU-ERC entre 2008-2011 sí que vam tenir un càrrec de confiança, en representació d'ERC, però amb la situació econòmica actual teníem clar que no podia ser, jo no he vingut a l'Ajuntament a enriquir-me sinó a treballar pel meu poble.

Sant Fost continua formant part de la recent ampliada Mancomunitat de Galzeran. Com veu el seu futur tot i l'amenaça de la llei que reforma les administracions locals?

L'estil de la nostra mancomunitat no estava en perill ja que no compta amb estructura de personal, Galzeran, utilitza els recursos propis dels Ajuntaments i no hi ha despeses addicionals, per tant la reforma no ens ha d'afectar. Recentment vam nomenar l'Oriol Safont, com a nou president, i ara estem treballant en projectes com ara el Club de l'Emprenedor, qüestions d'habitatge, serveis mancomunats.. Jo crec que des d'ara i fins a final de mandat se'n sentirà molt a parlar de la Mancomunitat, recentment ens hem presentat a un projecte inclòs dins del PUOSC de la Generalitat sobre 'reformes urbanístiques de places' que si finalment ens el concedeixen permetrà que tots els pobles d'aquest ens instal·lin el mateix mobiliari urbà quan millorin els seus espais públics. A Sant Fost, la idea és reformar la Plaça Esbert, a més, aquests projectes poden generar llocs de treball a persones aturades.

Parlem del 2015. Montserrat Sanmarti té ganes de repetir com a cap de llista d'Independents Units per Sant Fost?

Ara mateix porto 5 anys a l'alcaldia i durant aquest temps he après molt, m'he curtit en una època molt dolenta econòmicament per les finances municipals. Com a alcaldessa fins el 2015 vull continuar apostant per les polítiques orientades a les persones, estic a favor de l'estabilitat pressupostària però mai en detriment de les persones, per això no estic d'acord amb algunes de les directives europees. El meu partit -IUSF- compleix aquest 2013, 30 anys de vida, vam començar com un associació de veïns i ens vam transformar en un partit integrat per gent amb ideologies diferents que treballa pel poble. La meva voluntat és la de continuar si el partit ho accepta, a mi no m'agradaria ocupar el càrrec d'alcaldessa molts anys, espero que a partir del 2015 la gestió diària no sigui tan dura, crec que la gent jove ens ha de rellevar. Sempre dic que tinc un contracte amb la ciutadania fins el 2015 i si el partit vol i el poble ho decideix espero renovar el meu compromís. L'experiència que estic visquent com a alcaldessa de Sant Fost és boníssima.

El seu Ajuntament s'ha adherit recentment al Pacte Nacional pel Dret a decidir. Què en pensa de la consulta per la independència de Catalunya prevista pel 2014?

Jo estic a favor del dret a decidir ja que el poble és sobirà i ha de triar cap a on vol anar, la història ens demostra que no es pot anar en contra del poble. En cas que es convoqui el referèndum no tinc tant clar quin seria el meu vot. Se'n parla molt d'independència però abans d'exercir bé el vot caldria saber que passaria econòmicament, quin tipus de política hi hauria, com viuria la gent.. Crec que ens falta informació i quan aquesta estigui molt més clara definiré el meu posicionament.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

 

 

Share