Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Romuald Velasco: 'Ara mateix estic més a prop de no repetir que de tornar-me a presentar a la reelecció'

'Ser independents no ha de significar que tinguem mala relació amb la resta d'Espanya'

L'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco, d'Units per Martorelles, fa balanç a Digital Vallès de tot el que portem de legislatura. Velasco que és alcalde des del 2009 explica quins són els projectes immediats del Govern 'quatripartit' Municipal que integren UxM, MAPM, ICV-EUiA i ERC, i parla del seu futur polític. La situació de calma política és inèdita al Baix Vallès ja que bona part de les decisions preses en els plenaris s'adopten per unanimitat. A poc més d'un any i mig de les properes eleccions municipals l'alcalde de Martorelles no té clar si tornarà a presentar-se a la reelecció i això que en la convocatòria del 2011 Units per Martorelles va superar en vots i regidors a Convergència i Unió que des de feia temps era la formació més votada i va ocupar l'alcaldia entre 1995 i el 2003.

Quin balanç fa dels 21 mesos de mandat del seu Govern Municipal?

La valoració del que portem de legislatura és positiva, si tenim en compte la situació de crisi econòmica la gestió ha estat bona. Ens hem vist obligats a apujar alguns impostos, els nostres recursos han minvat, moltes de les transferències previstes de la Generalitat no han arribat i projectes com els de la Llei de barris els hem hagut d'aturar per manca de finançament del Govern Català. Ara bé, les mesures adoptades han servit per posar ordre en les finances municipals. La situació econòmica de l'Ajuntament no era del tot dolenta però en el darrer any hem multiplicat per 10 el nostre romanent de tresoreria i hem aconseguit pagar els nostres proveïdors a 30 dies. La situació econòmica és més favorable tot i els deutes de la Generalitat que continuen sent d'uns 800.000 euros.

Com valora el funcionament del pacte a quatre bandes amb Més Acció, ICV-EUiA i ERC?

Inicialment el nostre grup va plantejar un acord a cinc, fins i tot incorporant el PSC però deixant a CiU en solitari a l'oposició. Durant l'anterior mandat s'havien produït moltes discrepàncies amb CiU que ens impedien arribar a un pacte de govern. Els socialistes finalment no van voler formar part d'un govern tan ampli i la seva regidoria va preferir quedar-se també a l'oposició. El pacte ha anat molt bé però realment es pot dir que estem governant tots plegats ja que tant CiU com PSC estan col·laborant -tot i estar a l'oposició- participant plenament en les Juntes de Govern locals, també en les comissions informatives que fa poques setmanes que hem posat en marxa. És una mena de 'pacte de tots' que funciona molt bé.

Un clima polític inèdit el que es viu a Martorelles després d'un passat molt tempestuós?

Des que vaig entrar a la política local -el desembre de 1996- com a regidor de CiU mai havia vist un clima polític tan tranquil com ara. Sempre hi havia molta crispació entre l'equip de govern i l'oposició i ara ja no passa. Això és molt bo ja que en moments tan complicats per la ciutadania cal donar imatge d'unitat, s'han d'evitar les baralles a l'Ajuntament i entre tots ajudar per solucionar els problemes.

Coincidint amb aquesta bona sintonia amb tots els grups l'Ajuntament ha obert molt més a la ciutadania el funcionament de la institució.

Des de l'inici de mandat ja teníem l'objectiu de crear consells oberts a la ciutadania, ben aviat, vam crear el Consell escolar, també el de Cultura, Joventut o hem recuperat la Comissió de festes. Des d'alcaldia ens agradaria comptar amb el Consell industrial o de la Gent Gran. Crec que l'Ajuntament ha de ser el mitjà o l'eina per servir a la ciutadania, quan més obert i transparents sigui el consistori molt millor, els ciutadans han de conèixer fins l'últim racó. Quan més participin serà més fàcil justificar el treball que fem els polítics.

Quines són les prioritats del Govern des d'ara i fins el 2015?

La primera de totes és iniciar la construcció abans de final d'any del cementiri mancomunat amb Santa Maria, ja disposem de tots els recursos econòmics. Aquest setembre ocuparem els terrenys ja que podem fer el pagament de l'adquisició de l'espai on es construirà. La previsió és iniciar les obres entre novembre i desembre de 2013, feia quatre legislatures que se'n parlava i per fi serà una realitat. Gràcies a la situació econòmica que tenim podem desencallar aquest projecte com també ben aviat reprendre les obres al barri de Can Sunyer encara que la Generalitat no ens pugui ajudar. Hi haurà un retard en el calendari inicial que era d'entre dos anys i dos anys i mig. També estem pendents de les decisions del Govern Català en el PUOSC perquè hi ha pendent el projecte de remodelació del Pavelló esportiu que té més de 40 anys d'antigüitat i que és molt utilitzat per les entitats locals. L'equipament necessita una remodelació per la pràctica correcta de l'esport. Aquests serien els projectes més importants d'inversió però la prioritat de l'Ajuntament serà treballar per reduir els aproximadament 480 aturats que hi ha al municipi i aprofitar el teixit industrial que tenim.

El pressupost de 2013 preveu una dotació de 72.000 euros per fomentar la contractació d'aturats del municipi, aquest és un primer pas?

De les poques novetats del pressupost que vam aprovar a final de juliol hi ha la partida de 72.000 euros, pel període setembre-desembre 2013, que serviran per atorgar subvencions i ajudes a les empreses que fomentin la contractació d'aturats de Martorelles. Creiem que podem arribar a un mínim de 36 contractacions de 6 mesos de durada tot i que esperem que en un futur siguin moltes més. També volem treballar de cara al 2014 per tal que si aquestes empreses converteixen els contractes temporals en fixos puguin rebre bonificacions en l'IAE. La darrera modificació de la Llei d'hisendes locals del PP els Ajuntaments podran bonificar les indústries i nosaltres estem estudiant abaixar l'IAE si es fomenta la contractació.

També durant aquest mandat s'ha modificat el POUM del municipi per atreure l'arribada de noves indústries.

Ja fa mesos que el Departament d'Urbanisme de la Generalitat va aprovar la modificació del Pla General que permetrà la instal·lació de naus logístiques a Martorelles passant dels 12 metres d'alçada que teníem als 18 actuals. També hem millorat l'ocupació de la parcel·la del 60 al 70%, la volumetria s'ha multiplicat per dos i creiem que tots aquests canvis poden atreure la implantació de noves empreses als polígons.

Pel que fa a la Llei de barris i a diferència d'altres municipis -com Montornès- heu preferit aturar el projecte per no endeutar més l'Ajuntament. Per quins motius?

Nosaltres tenim un projecte molt important com és el cementiri amb un pressupost d'un milió d'euros tot i que 750.000 provenen de subvencions. L'Ajuntament però ha d'aportar primer els fons amb recursos propis per tal de començar les obres. El Govern local no volia iniciar dos projectes importants que superessin el milió d'euros en un mateix any i per això s'ha aturat durant tot el 2013 el projecte de la Llei de barris a Can Sunyer, esperant la resposta de la Generalitat. Al final, si la situació econòmica ens ho permet -i un cop acabat el cementiri- podrem reprendre les actuacions a Can Sunyer. La situació de les finances municipals és bona, l'endeutament ronda el 52% -quan es pot arribar segons la llei al 75%- i les previsions per al 2013 són les de tancar l'any amb un 43% d'endeutament. Per tant, tenim marge per endeutar-nos i engegar la 'llei de barris'.

Poc abans de les vacances d'agost va quedar aprovat el pressupost per al 2013, un document però que gairebé no té canvis.

Totes les partides destinades a Serveis Socials i a subvencions es mantenen intactes en el nou pressupost. Vam aprovar el nou document bàsicament per incorporar una partida que permetrà l'adquisició dels terrenys on es construirà el cementiri i hem traspassat al pressupost de la Mancomunitat els diners de la subvenció de la Diputació de Barcelona per la construcció del cementiri. A més, el pressupost del 2013 inclou la partida de 72.000 euros destinada a les empreses locals que fomentin la contractació d'aturats del municipi. Si haguéssim volgut es podia continuar amb el pressupost prorrogat més temps ja que la partida destinada a inversió era molt baixa: 114.000 euros i la inversió al cementiri mancomunat es venia arrossegant d'altres exercicis.

Creu que si el cementiri no fos mancomunat amb Santa maria s'hauria pogut construir de nou?

Si el cementiri no fos mancomunat potser no hauríem rebut tantes subvencions, ara bé, tampoc hagués calgut fer un projecte tan ampli. Si es mira fredament, estem parlant d'un milió d'euros dels que 500.000 els aporta la Generalitat, els altres 500.000 l'Ajuntament de Martorelles i uns 96.000 Santa Maria. El cementiri s'hauria pogut construir però amb una dimensió diferent, nosaltres prioritzem el projecte mancomunat perquè la relació amb l'Ajuntament veí és molt bona.

Com veuria una possible fusió amb Santa Maria en un futur i tenint en compte les reformes de l'administració local del PP i de la Generalitat?

Tot i que tinc coneixement de la normativa del Govern central i de les intencions de la Generalitat, s'ha de reconèixer que la identitat de Santa Maria i la de Martorelles són diferents. Es van separar el 1927 i cadascú ha seguit el seu camí, és molt difícil que s'unifiquin en un futur, ho veig complicat sempre i quan no hi hagi algú que obligui. La gent del carrer no ho demana potser en un futur sí. Ara el principal problema és l'atur, la crisi econòmica i una fusió tampoc solucionaria els problemes del dia a dia. A més, crec que la situació actual de col·laboració és la més adient, potser Santa Maria guanyaria algun servei més i Martorelles més ingressos però no ho veig factible.

L'Ajuntament de Martorelles ha començat a instal·lar càmeres en diferents semàfors del municipi seguint els models pioners de Mollet i Sant Fost. Amb quin objectiu?

A diferència dels altres consistoris nosaltres abans de començar a sancionar farem una campanya informativa per tal que la gent tingui molt clar que els ingressos de la instal·lació de les càmeres no seran per engrandir l'Ajuntament sinó per serveis socials i plans d'ocupació. Volem controlar l'incivisme que hi ha al poble, les càmeres que hem instal·lat no seran per crear 'inseguretat' o per generar 'indecisió' en el conductor. Volem posar un sistema semblant al d'un comptador enrere -com tenen alguns passos de vianants- per tal que el conductor conegui en tot moment quan es tanca el semàfor. El control de la sanció el tindrà l'Ajuntament de Martorelles i per tant quan es rebin les fotografies s'estudiaran els casos. No serà el mateix una persona que no té cap multa a una amb moltes actituds incíviques. En cap cas hi haurà afany recaptatori, volem evitar accidents en semàfors, cruïlles o als passos estrets on una minoria de conductors van a altes velocitats. Abans de multar s'informarà bé a la població i ja discutirem fins i tot si les primeres sancions seran informatives.

Abans de l'estiu Romuald Velasco va ser rellevat per Oriol Safont com a president de la Mancomunitat de Galzeran. Com valora l'ampliació d'aquest ens supramunicipal?

Ha estat molt positiu el creixement de la mancomunitat amb 3 pobles més (Montornès, La Llagosta i Vilanova), l'objectiu és compartir serveis i quants més ajuntaments hi siguem més possibilitats de compartir hi haurà. Ara que la gestió recau en l'Oriol Safont -alcalde de Vilanova del Vallès- una persona amb molta empenta creiem que podem aconseguir que la Mancomunitat sigui molt més efectiva. Galzeran es va crear amb una finalitat concreta de 3 municipis (Sant Fost, Martorelles i Santa Maria) però l'àmbit d'actuació era massa petit i ara és l'ideal. Per tant, és el moment segurament de salvar alguns serveis que potser el PP o la Generalitat acabarà eliminant. El més imminent serà començar a treballar per tal de mancomunar compres, compartir serveis i equipaments.

Es preveuen incorporacions en el futur?

És possible que més endavant hi hagi més pobles que s'afegeixin a la mancomunitat, és un tema que va quedar damunt la taula. Per exemple, Vallromanes que estava interessat ja que actualment ja treballa en temes conjunts amb els municipis de Vilanova del Vallès i de Montornès.

Després de liderar UxM el 2007 i el 2011 ja té clar què farà en les eleccions del 2015?

Ara mateix el clima polític és molt bo, penso que a Martorelles es podrien fer moltes coses en benefici de la ciutadania, no grans obres però si millores. De cara al futur haurem d'ajustar la qualitat dels serveis que oferim als veïns i això ens permetrà reduir la pressió fiscal. De cara al 2015 no sé si repetiré, m'agradaria combinar la meva vida professional amb la política, crec que l'Ajuntament ja té prou regidors per fer una bona feina i a més comptem amb els Consells de participació. Si la població ens ajuda farà que la figura de l'alcalde sigui més aviat per dirigir i per assistir als òrgans de govern i no caldrà que estigui les 24 hores del dia pendent de l'Ajuntament. Porto molts anys en política i el meu futur encara no el tinc decidit, potser seré candidat si la gent m'ho demana o perquè veig que hi ha possibilitats de presentar alguns projectes molt concrets per la població. Ara mateix estic més a prop de no repetir que de tornar-me a presentar a la reelecció del 2015.

Romuald Velasco no és partidari de la professionalització de la política?

Crec que com en altres facetes de la vida cal estar en un projecte fins que tens ganes d'aportar coses, no s'ha d'estar mai per interès econòmic. Ara mateix el sou de l'alcalde de Martorelles és un dels més baixos dels municipis amb una població similar. Ser alcalde significa renunciar a molta vida personal i tot això s'ha de valorar, també s'ha de tenir en compte que cal donar pas a noves generacions.

On sempre ha manifestat tenir un posicionament clar ha estat en el dret a decidir i en ser un batlle favorable a la independència de Catalunya.

És un posicionament molt personal, sé que dins del meu partit independent -Units per Martorelles- hi ha gent que està a favor i d'altres en contra. Considero que és una opció -la independència- però que cal mirar molt bé. Si un dia som independents haurem de tenir una estructura, jo no confio massa en els partits polítics que tenim actualment, no penso que aquestes forces puguin portar-nos la independència. S'han d'acabar les picabaralles entre ells mateixos i tenir més mentalitat de servei al poble. A més, ser independents no ha de significar que tinguem mala relació amb la resta d'Espanya, les relacions entre les persones de cadascun dels territoris han de continuar. Els partits polítics han de treballar pel dret a decidir del poble, explicar a tothom com funcionaríem com a país i tranquilitzar a la gent que no ha nascut a Catalunya que una hipotètica independència no els suposaria cap canvi.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share