Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Oriol López Mayolas: 'El Govern Municipal hauria de trencar amb les velles maneres i treballar d'una altra forma'

'De cara al 2015 ens plantegem un creixement molt més gran, és a dir, optar al govern i a poder tenir l’alcaldia'

El portaveu d’Ara Mollet ERC, Oriol López Mayolas, repassa l’actualitat política de la ciutat en l’entrevista d’aquesta setmana a Digital Vallès. Un cop superat l’equador de la legislatura els republicans plantegen els reptes des d’ara i fins la convocatòria electoral del 2015. A més de criticar la gestió del govern format per PSC i CiU, Ara Mollet ERC confia que el ple de l’Ajuntament –en el segon intent- aprovi l’adhesió al Pacte Nacional pel dret a decidir, tal com han fet la majoria de municipis del Baix Vallès. En l'actualitat els republicans tenen 2 regidors al consistori després que doblessin la representació en els comicis de 2011, aconseguint 1.318 vots (7,63%).

Quin balanç fa Ara Mollet de la gestió del govern de la ciutat?
Abans de l’estiu vam valorar els dos primers anys de mandat i ja vam explicar que veiem un govern molt aturat. El PSC, la força majoritària, cada cop té més descrèdit, sabem que molta gent pròxima als socialistes de Mollet que no estan d’acord amb les maneres ni amb la política que fa el partit a la ciutat. CiU, la força que li dóna estabilitat, fa veure que no està al govern. Creiem que tots dos partits tenen falta d’imaginació per afrontar la crisi i per adoptar polítiques adequades des de l’Ajuntament per sortir de l’estancament. Segurament en els darrers temps governen amb el cinturó una mica més apretat però sense innovar en els plantejaments. Nosaltres veiem que aquest mandat és una continuïtat de l’anterior, amb un diàleg poc constant amb els grups de l’oposició. També penso que existeix poc diàleg entre PSC i CiU, i amb la societat civil, tot plegat li comporta molts problemes tant a l’alcalde com també al seu partit.

Com s’interpreta des d’Ara Mollet ERC els darrers canvis de regidors al govern municipal amb la marxa d’Ester Safont i la propera dimissió de Feliu Guillaumes?
El relleu de Guillaumes (CiU) entra en la normalitat ja que la feina a Madrid com a diputat li ocupa molt temps. També el relleu a la coalició d’ICV-EUiA amb l’entrada de Gabriel Espinosa en el lloc d’Antonio López era anunciat des de fa temps. El cas que ha sorprès més ha estat la marxa de l’Ester Safont, que era vista a la ciutat per molta gent com una persona que podia plantar cara i fer les coses d’una manera diferent a com les gestiona el PSC de Mollet. Tot el procés del dret a decidir queda molt afeblit en el PSC de la ciutat ja que a l’hora de parlar-ne ho fa amb la boca molt petita, a diferència d’altres municipis estan molt decantats cap a la banda de l’exdiputada i exministra Carme Chacón.

El paper testimonial que juguen dins el Govern local els quatre regidors de CiU com l’analitza Ara Mollet ERC?
Nosaltres pensem que un possible canvi a l’alcaldia i en el govern de Mollet el 2015 ha de passar per Convergència i Unió, per ICV-EUiA i també per nosaltres. CiU, el 2003, va entrar al govern quan hi havia l’Entesa i el PSC havia perdut la majoria, també va accedir-hi el 2007 quan Monràs tenia la majoria absoluta sense ser necessar-hi. CiU fa dins del Govern el paper del convidat de pedra però potser als regidors convergents ja els hi va bé el baix perfil ja que el desgast se l’emporta el PSC i el seu alcalde.

En el decurs d’aquesta legislatura s’han produït diversos episodis polèmics, el més recent és el protagonitzat per la comunitat islàmica Al Huda de Mollet.
Abans de tot cal dir que sempre que hi ha algun conflicte aquest govern no resol els problemes ja que no té capacitat de diàleg. Amb els musulmans feia 4 o 5 anys que aquesta comunitat havia crescut molt i necessitava un nou espai. Creiem que el Govern hauria d’haver actuat molt abans que aquest col•lectiu hagués adquirit el nou local de l’Avinguda Badalona. El discurs de l’alcalde Monràs –en el ple de juliol- va ser molt proper al de la Plataforma per Catalunya. Titllar de radicals i xantatgistes fa que el diàleg es trenqui. Entenem la posició d'alguns veïns. Des d’Ara Mollet pensem que és el Govern local és qui ha de moure fitxa i resoldre la situació ja que sinó el problema anirà per lluny.

En el ple de juliol un grup de veïns del barri de l’Estació de França va impedir que Ara Mollet pogués acabar la seva intervenció i us acusaven de posar-vos del costat de la comunitat islàmica.
Nosaltres vam proposar en el ple que l’alcalde deixés d’interferir en el diàleg i vam demanar la creació d’una taula on l’alcalde, el síndic personer, els grups municipals, els veïns i la comunitat musulmana estiguessin representats. Crec que el dia del ple alguns veïns no van entendre el nostre posicionament ja que el conflicte ha estat molt mediatitzat. Nosaltres mai hem dit que estem d’acord en ubicar el centre de culte en el local comercial precintat a l’Avinguda Badalona. El Govern és qui ha de donar una solució per les 400 persones de Mollet que volen resar en un espai.

La instal•lació de més càmeres fotogràfiques als semàfors i de radars a la Ronda Pinetons ha generat molta polèmica tot l’estiu. Des d’Ara Mollet proposeu canvis..
Nosaltres preferim que el control de la gestió de qualsevol projecte de l’Ajuntament estigui en mans del mateix consistori. En els radars de velocitat no hi ha massa discussió ja que si es supera el límit marcat es produeix la sanció. Ara bé, en els controls semafòrics creiem que hi ha un excés de zel a l’hora de captar les imatges i de posar les multes. Per això presentem una moció en el Ple del 30 de setembre on demanem que hi hagi un retard en el temps de captura de la imatge per tal que els vehicles acabin de passar bé el semàfor.

Què en penseu de la venda de cinc solars municipals a la Farinera i la Vinyota?
Ara Mollet ERC va defensar en el seu moment que l’espai de La Farinera no podia considerar-se com trama urbana consolidada. Un cop l’Ajuntament ha guanyat el contenciós amb la Generalitat ara cal que el govern aconsegueixi que en aquests solars s’hi instal•lin activitats econòmiques per convertir realment Mollet en la capital del Baix Vallès.

On també hi ha desacord és en el deute que la Generalitat té amb l’Ajuntament de Mollet. Les dues administracions no es posen d’acord i la diferència del deute reconegut és de 5 milions d’euros.
El deute que té l’ajuntament amb proveïdors se’n va als 800 i 900 euros per habitant (entre 42 a 44 milions d’euros) això fa que la situació econòmica sigui preocupant. El deute que té la Generalitat i el Govern de l’Estat amb l’Ajuntament fa que hi hagi molt retard en el pagament a proveïdors. És evident que la Generalitat ha de pagar el deute total (7 milions d’euros) però ho ha de fer quan rebi les transferències de l’Estat. S’ha de ser més comprensiu amb la situació de les finances de la Generalitat ja que pateix una situació d’escanyament per part del Govern central.

Què en penseu de la política de comunicació de l’alcalde Monràs. Heu notat canvis després de la polèmica produïda el març passat arran del cas Vallès Visió i de la filtració d’un e-mail on es donaven suggeriments informatius?
Després del debat sobre els mitjans de comunicació, celebrat després de l’escàndol de Vallès Visió, a l’abril, hi ha hagut pocs canvis i que això respon a la voluntat de poca transparència d’aquest govern. Hi ha poca voluntat de participació per part de l’Ajuntament, trobem poca qualitat democràtica. Creiem que tot s’hauria de fer d’una altra manera però és difícil demanar canvis a un partit que porta governant des de fa 25 anys la ciutat.

Què li sembla la quantitat d’assessors que té l’Ajuntament de Mollet?
Ara Mollet ERC considera que alguns d’aquests assessors ja s’han convertit en treballadors d’aquest Ajuntament. Segurament una ciutat com Mollet necessita assessors o més aviat gent que treballi, que porti àrees però tal com s’han fet les coses des del principi del mandat el principal error de l’alcalde ha estat la seva política comunicativa i de fets consumats. Només cal recordar l’episodi de la pujada de sou i totes les mentides del PSC i l’alcalde sobre tot el que va succeir.

Des del vostre partit denuncieu que els socialistes de Mollet practiquen un excés de clientelisme.
El PSC de Mollet juga amb la por de la gent i ha fomentat el clientelisme, de manera que van dient que si no estàs amb ells el teu futur pot ser incert. Tampoc admeten que hi hagi discrepàncies i tenir opinió pròpia, nosaltres com a republicans que som tenim una concepció molt diferent de la política. El Govern Municipal hauria de trencar amb les velles maneres i treballar d’una altra forma.

Què li sembla el cobrament de dietes per part de l’alcalde Monràs –de la Diputació de Barcelona- i l’escarni que va patir per part de veïns del municipi?
Hi ha d’haver topalls de sou –fixats per lleis de l’Estat o Generalitat- i que ningú hauria de poder comptabilitzar dos sous. Molta gent pensa que en la situació econòmica actual no és lògic que es cobrin dietes tan elevades per assistir a un ple de la Diputació. El que no ens agrada a nosaltres són les manifestacions a l’habitatge de l’alcalde Monràs ja que cal protegir els drets personals de la seva família. Hi ha altres maneres d’expressar el rebuig com ara assistint a una sessió plenària.

Quines seran les línies estratègiques d’Ara Mollet ERC –des de l’oposició- fins el 2015?
Ara Mollet ERC és un partit molt municipalista, fins i tot en moments de crisi hem sabut mantenir la nostra implantació al territori. El 2011 amb la crítica situació del partit vam doblar la representació a Mollet, passant d’un a dos regidors. De cara al 2015 ens plantegem un creixement molt més gran, és a dir, optar al govern i a poder tenir l’alcaldia. Creiem que es pot aconseguir i que ens pot beneficiar el trencament del bipartidisme. Molta gent –independentment que estigui a favor o no de la independència- pot confiar en nosaltres a les municipals. També tenim com a valor afegit Ara Mollet, l’estructura creada a les eleccions del 2011, un moviment ciutadà que continuarà i que ha crescut en els darrers temps.

Una possible reedició de l’Entesa de Mollet com el 2003 com la veuria ERC?
Políticament jo vaig néixer a les llistes de l’Entesa com a independent tot i que molt proper a ERC. Creiem que repetir el mateix que vam formar el 2003 no sortiria bé i que ens haurem de presentar tal com estem ara ja que segurament tindrem més suport d’aquesta manera. Ara bé, no ho descartem del tot, sobre la taula tenim diverses opcions, en parlarem en els propers mesos. El que tenim clar és que el 2015 hi haurà un canvi, estem en un punt d’inflexió i que la possibilitat que es produeixi el canvi a l’Ajuntament hi és. Caldrà sumar esforços amb altres forces i confiem que podem assolir l’alcaldia, lluitarem per això.

Tot i que no s’ha confirmat tot sembla indicar que Monràs repetirà com a candidat del PSC. Creieu que la seva candidatura us beneficia?
El PSC ha optat en els darrers anys per no tenir un diàleg fluid amb la resta de partits de la ciutat. Nosaltres ens presentarem a les eleccions municipals i explicarem el nostre model de ciutat. Creiem que en el moment que vivim hi ha molta gent que votava altres forces pot fer el canvi de vot.

Un cop hem deixat enrere la Diada Nacional i la Via Catalana veu factible la consulta pel dret a decidir el 2014?
ERC està donant suport al Govern de Mas amb uns paràmetres molt clars. A canvi cal decidir la data de la consulta i que ha de tenir una pregunta molt clara. Pensem que el país està molt madur per decidir tot això, gairebé 2 milions de persones van participar a la Via Catalana i gairebé la totalitat –com molts altres que no hi van anar- estan a favor de la independència.

Si finalment la consulta no és possible ERC acceptaria unes eleccions plebiscitàries el 2016 tal com va demanar Artur Mas?
La gent del nostre país i els que més pateixen no poden esperar al 2016 per prendre segons quines decisions. L’Estat està jugant amb la por però els catalans cada cop l’estan perdent més i volen que s’apliqui la democràcia. La gran divisió actual està entre els democràtes i els no democràtes. Si legalment no es pot convocar una consulta el 2014 hi haurà un moviment de fons. Després de la via catalana del problema català ja se’n parla a tot arreu i fins i tot alguns Estats ja diuen que Catalunya ha de poder decidir. Sinó és el 2014 no podrem esperar dos anys i caldrà veure com es convoca a la ciutadania.

Ara Mollet vol que la ciutat s’adhereixi al Pacte nacional pel dret a decidir i després del rebuig del PSC tornarà a presentar la moció properament..
Ja ho vam dir aleshores i en el proper ple tornarem a donar l’oportunitat al PSC de Mollet per tal que s’adhereixi al pacte si és que estan d’acord amb el dret a decidir. Si existeixen dubtes als socialistes el que vol dir és que no estan a favor del dret a decidir, és una cosa tan simple i democràtica que no entenem perquè no es va aprovar en el Ple de juny.

Des de fa temps s’ha parlat d’un possible apropament de l’exalcaldessa i exconsellera, Montserrat Tura, a les files d’ERC.
Arran de la publicació al nostre butlletí ‘El peix republicà’ d’una entrevista amb la Montserrat Tura se’n va parlar força sobre un possible apropament. És evident que en l’estructura actual del PSC ella hi encaixa poc, es tracta d’una persona que ha estat capdavantera en les idees de la socialdemocràcia però defensora de les idees republicanes. Creiem que ella i molta altra gent és un capital important que Catalunya no pot deixar perdre. La Montserrat Tura ha d’acabar de decidir què farà en un futur.

Les darreres enquestes en unes eleccions al Parlament de Catalunya donen a ERC fins i tot la victòria per davant en nombre d’escons de CiU..com s’ho explica?
Després dels darrers comicis el PSC ha deixat de ser el principal referent de l’esquerra a Catalunya, en el 2012 vam obtenir 21 diputats, un més que els socialistes i les enquestes ens en donen 37 per 15 d’ells. El PSC és un partit que davant de les grans decisions sempre es queda molt petit, ho vam veure amb la dació en pagament. Va trigar moltíssim en donar suport quan IU, ICV o ERC ja hi donàvem suport i ells ho han fet al final. Quan parlen de federalisme no tenen el concepte gens clar o al parlar de republicanisme, en el fons defensen la monarquia. En el dret a decidir la direcció del PSC és molt tèbia i no ha tingut un posicionament clar. Per això molta gent del PSC s’està acostant a ERC i altres formacions de l’esquerra que en el futur capitalitzaran part del seu vot. 

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share