Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Antonio Rísquez: 'El més lògic és que els dos partits d'esquerres de la població arribessin a acords però ICV-EUiA el que està fent és una política d'aïllament cap a nosaltres'

'L'herència rebuda és una excusa que dos anys i mig després ja no serveix'

El portaveu del grup municipal socialista i exalcalde de La Llagosta, Antonio Rísquez, analitza aquesta setmana la situació política d'aquest municipi baixvallesà. A falta de 20 mesos per les eleccions municipals previstes pel 2015, Rísquez encara no ha decidit si encapçalarà de nou la candidatura del PSC tal com va fer el 2003, 2007 i 2011. Tot i que els socialistes van ser la força que va registrar més vots el 2011, un pacte a tres bandes entre ICV-EUiA (que tenia 6 regidors com el PSC però menys vots), CiU i Ciutadans Progressistes els va fer perdre l'alcaldia que ocupaven des de 1983.

La prioritat del PSC, des de l'oposició, serà treballar per resoldre els problemes reals de la ciutadania i que estan marcats per la crisi econòmica. Rísquez parla també del traspàs en les darreres setmanes del que va ser alcalde de La Llagosta, José L. López Segura, entre 1983 i 2002, en representació del PSC.

Quin balanç fa de la tasca del Govern local que ja ha superat l'equador de la legislatura?

Nosaltres pensem que aquest govern ha estat marcat per la paràlisi i en alguns aspecte fins i tot hi ha hagut alguns retrocessos. És evident que les condicions no són les millors però al llarg d'aquest període no s'ha posat en marxa cap servei important i no s'ha fet cap millora de l'espai públic. He pogut comprovar personalment que hi ha un neguit important entre la ciutadania que t'atura pel carrer i et diu que La Llagosta ha anat a pitjor aquests darrers anys, en temes com ara el manteniment de la via pública, la neteja dels carrers, la poda de l'arbrat o la situació del mobiliari urbà per manca de manteniment. Si afegim la dolenta gestió econòmica que està fent l'equip de govern -amb liquidacions maquillades- i altres qüestions com ara conflictes oberts amb entitats o empreses que gestionaven equipaments o serveis de la via pública, jo crec que La Llagosta està pitjor situada ara que fa 2 anys i no tan sols per la crisi econòmica sinó per l'actuació del govern municipal. Es tracta d'un govern que no ajuda a avançar sinó que es dedica a endarrerir el municipi i per això s'han de demanar responsabilitat i sobretot que es dediquin a governar de veritat i que no es preocupin tant de desprestigiar i atacar o intentar esborrar els molts anys de govern socialista i d'avenços a la població.

El nou Govern es va queixar de l'herència rebuda sobretot en l'àmbit econòmic per la gestió anterior del Partit dels Socialistes. Què n'opina?

L'herència rebuda del PSC La Llagosta es diu escola bressol, es diu Centre Cultural, Complex Esportiu el Turó, Avinguda del Turó, Pintor Sert, es diu reforma del Parc Popular o un munt de serveis i espais que el PSC -no només amb Antonio Rísquez com alcalde sinó de l'anterior etapa amb José L. López- ha transformat La Llagosta. Aquesta és la veritable herència rebuda, l'activitat comercial que hi havia, l'activitat social, les entitats.. Cal reconèixer aquesta herència rebuda. En en quant a la gestió econòmica ICV-EUiA, CiU i CpLL van exagerar moltíssim amb qüestions que no eren reals i fins i tot ells han empitjorat la situació. Amb el temps s'ha demostrat que teníem una bona gestió que ha anat a pitjor, deien que quedaven pendents 1,5 milions d'euros en factures pendents, però aquesta quantitat és la despesa ordinària de l'Ajuntament en dos mesos de funcionament. Ells van tancar el 2012 amb obligacions pendents de pagament de 3 milions d'euros tot i que hi ha hagut ajuts d'altres administracions per fer front al pagament de les factures a proveïdors. Alguns serveis no s'han pagat al llarg d'un any, com el de la neteja viària, això ha generat el pagament d'interessos a l'empresa concessionària. És a dir, la gestió econòmica és més dolenta que fins i tot ha suposat retallar en serveis o en subvencions a entitats. A més, han alliberat a regidors de l'equip de govern per poder tenir dedicació exclussiva. Per tant, l'herència rebuda és una excusa que dos anys i mig després ja no serveix. Ara qualsevol cosa que passa al poble el Govern actual té tota la responsabilitat, ara mateix no es veu cap tipus de reactivació social ni econòmica ni a l'espai públic.

Què en pensa de la composició actual del Govern després de la sortida de la regidora de CiU, Mireia Egea?

Es tracta d'una legislatura accidentada, l'única que recordo que va ser semblant fou la del primer mandat 1979-83 que va governar el PSUC, els antecessors d'ICV-EUiA. Cada vegada que aquesta formació política arriba al poder a La Llagosta es demostra que ni tan sols saben mantenir l'estabilitat política al municipi ni amb els socis que puguin trobar ni internament. Tot i que no es trasllada a l'opinió pública som conscients que ICV i EUiA tenen diferències i dificultats de relació a nivell intern. Van començar el mandat amb la segona força governant amb les últimes forces del consistori i a partir d'aquí disgregacions amb la sortida de la regidora de CiU, Mireia Egea, però en canvi l'altre regidor continua a dins. Per altra banda el PPC s'ha dividit i no sabem quin paper jugarà aquest regidor que ara ha passat al grup mixt després de deixar els populars. Hi ha una qüestió que ens preocupa, el que està en joc és la governabilitat de La Llagosta, ara mateix tenim un municipi on no hi ha una majoria consolidada. Caldria reflexionar per analitzar quines són les forces que estan donant suport a un govern quan en temps de crisi calen governs forts. Aquest govern està condicionat pel pacte preelectoral reconegut per les persones que hi van participar, qualsevol resultat que s'hagués donat a les eleccions i que no hagués suposat una majoria absoluta del PSC, ja estava pactat que hi hauria un govern de tots contra els socialistes. És un govern que s'ha convertit en una ‘malgama’ de tots contra un que no aporta res i això no és bo pel municipi.

En els darrers temps des de l'oposició heu centrat bona part de les vostres crítiques en les polítiques d'ocupació.

La principal preocupació que hauria de tenir qualsevol govern i també l'oposició és l'ocupació, és un drama per totes les famílies afectades i per tant cal centrar tots els esforços en aquest tipus de polítiques. Nosaltres vam proposar reduir la despesa política i aportar uns 195.000 euros per a plans d'ocupació, una quantitat prou raonable. Davant la mancança de la Generalitat que en anys anteriors subvencionava moltes d'aquestes actuacions, el que ha de fer un govern local és reaccionar i posar recursos. El Govern local va rebutjar la nostra proposta i a continuació va treure un pla d'ocupació dotat amb 40.000 euros amb unes condicions precàries. Des del PSC pensem que és viable que de cara al 2014 l'Ajuntament apliqui més recursos a plans d'ocupació, presentarem novament propostes si ens deixen o bé en forma d'al•legacions. La primera prioritat serà el foment de l'ocupació i si hem de restar diners de despesa política o altres activitats s'haurà de fer.

El Govern va explicar davant la proposta de més plans d'ocupació que aquesta no es podia portar a la pràctica per ser il•legal. Com ho veuen?

Això no és cert. El Govern local deia que la llei no permet incrementar el capítol 1 –despeses de personal- del pressupost, és cert, però el que no van explicar és que part del que augmentava el capítol 1 es compensava amb la reducció d'aquestes mateixes partides per la baixada de la despesa política. Si un regidor deixa d'estar alliberat, es poden utilitzar recursos per a d'altres polítiques com ara els plans d'ocupació. Sorprenentment ara fa unes setmanes el Govern ens va presentar una modificació pressupostària on afirmen que tenen una partida del capítol 1 sobredimensionada i treuen 50.000 euros del mateix capítol i la destinen per a d'altres actuacions (38.000 euros per pagar els interessos en un contenciós que l'Ajuntament tenia pendent). Per tant, no hi ha coherència. Només amb el regidor alliberat i aquesta darrera partida ja hi hauria més possibilitats de convocar més plans d'ocupació.

ICV-EUiA però ha recordat que durant la seva etapa com a alcalde, entre 2003 i 2011, el PSC no va convocar cap Pla d'ocupació amb recursos propis. És veritat?

Nosaltres fins el 2010 vam convocar plans d'ocupació amb recursos propis i de la Generalitat. Crec recordar que la Generalitat aportava una part i que els Governs locals complementaven la resta de diners destinats a aquest tipus de contractacions. A més, els plans d'ocupació comportaven despesa també en projectes, vestuari, formació i altres que assumia l'Ajuntament. Nosaltres mentre vam governar sempre vam tenir partida per a plans d'ocupació. També recordo que part de les convocatòries que vam fer va ser a través del Govern central, així el 2010 entre la Generalitat i els FEOSL es van contractar a La Llagosta més de 100 persones. No era el 100% l'aportació municipal ja que mentre va governar el PSC a la Generalitat hi havia un esforç col•lectiu de totes les administracions que distribuïa la càrrega entre tots per convocar els plans.

El PSC s'ha queixat des de fa temps que ICV-EUiA està judicialitzant la vida política de La Llagosta. Què n'opina encreuament de querelles pel cas GEAFE i de la que ha rebut del treballador municipal Carlos Meroño?

La judicialització de la política a La Llagosta va començar molt abans de la intervenció al complex esportiu el Turó. No podem oblidar que el pacte de govern actual es fonamenta en una denúncia col•lectiva (per uns projectes de l'ARE Les Planes) que van presentar tots els grups de l'oposició contra mi i el regidor d'urbanisme, Raul Valero, que potser s'ha oblidat però que cal recordar que no va prosperar per enlloc. El fiscal va tancar directament la causa dient que no hi havia cap indici de delicte.  Aquella denúncia va ser el veritable pacte de tots els grups de l'oposició contra Antonio Rísquez i el PSC. El dia que s'iniciava la campanya electoral tots els grups municipals van presentar davant la Fiscalia un escrit conjunt dient que s'havia d'investigar un presumpte cas de prevaricació i així ho han reconegut alguns dels protagonistes d'aquell acord. Aquesta denúncia es va arxivar completament 8 mesos després sense cap actuació per part de la Fiscalia. El PSC fins a data d'avui no ha interposat cap querella contra ningú. L'Ajuntament té i ha tingut oberts fronts laborals amb el complex el Turó, contenciosos també amb el Turó i algun per la via penal. Ha tingut un contenciós amb l'empresa que gestionava la neteja. El que és evident és que l'Ajuntament està destinant ara mateix més temps i recursos a treure’s de sobre aquests problemes judicials que a resoldre els problemes de la ciutadania. El darrer conflicte ha estat la querella anunciada per Carlos Meroño -treballador municipal- contra la meva persona, caldrà valorar si té algun fonament jurídic o bé si forma part d'una estratègia de defensa ja que forma part d'un procés judicial o si forma part d'una campanya de persecució i desprestigi a la població contra el PSC La Llagosta i contra la meva figura.

Precisament la tramitació de l'ARE va ser un dels temes més debatuts durant la darrera campanya electoral i on el PSC va resultar castigat a les urnes. Ho reconeixen?

Crec que una mala planificació de la informació i la forma com es va tractar -no es va explicar bé- ens va perjudicar. Hem de fer autocrítica, segurament aquell projecte ara es podria dir que no era necessari però el 2011 no ho sabíem. Aquest tema va ser aprofitat per alguns partits polítics per fer circular alguns rumors per la població que es va utilitzar contra el PSC. Dos anys i mig després no tenim notícia de cap modificació urbanística, és a dir, d'allò que es van comprometre alguns partits de l'oposició. Només han redactat un manifest d'intencions -al Pla d'habitatge- però l'Ajuntament no ens consta que hagi iniciat cap modificació d'aquell planejament. El tema per tant està igual que el 2011, és curiós aquest silenci.

Què n'opina el PSC sobre l'absorció de tot el personal del complex esportiu per part de l'Ajuntament, a través de l'empresa municipal?

Fins ara el Govern municipal no ens ha presentat la documentació, cal recordar que el membre del PSC al Consell d'administració va dimitir per la manca d'informació en aspectes econòmics i personal. La situació laboral dels treballadors era prioritària i s'havia de resoldre d'alguna manera, el problema de tot és que les decisions és van fer molt ràpides i ara tot aixó pot portar conseqüències econòmiques i el poble de La Llagosta ho pot acabar pagant d'una actuació necessària però sense planificació i amb un assessorament molt dolent.

Al PSC se l'ha acusat de posar-se al costat de l'empresa GEAFE i de defensar els seus interessos.

Nosaltres ens posem al costat de que les coses es facin bé i de que si s'ha de fer un procés de rescat i/o intervenció d'un contracte es faci com toca. I que s l'alcalde no pot prendre segons quin tipus de decisions que ho faci el plenari. Això no es posar-se al costat de cap empresa, cal recordar que l'administració té l'obligació que els expedients estiguin ben tramitats i que es compleixi la legalitat. Si les coses no es fan bé poden tenir repercussions negatives en el futur. El procés judicial obert és entre l'empresa GEAFE i l'Ajuntament per unes actuacions que va prendre aquest equip de govern. Tant de bo l'Ajuntament tingui raó en tots els arguments que defensa en aquest cas, el PSC no és responsable de cap de les actuacions dutes a terme. Quan el jutge determini veurem qui té raó, si l'empresa o bé els partits que van votar a favor que van ser ICV-EUiA, CiU, PPC i CpLL.

A 19 mesos per les properes eleccions municipals quines són les prioritats del PSC des de l'oposició?

Nosaltres som oposició i hem de fiscalitzar i fer seguiment de tot allò que el govern no fa bé. Hem d'exigir que els serveis funcionin bé. La nostra prioritat ha de ser la lluita contra l'atur, també els serveis socials -creiem que l'Ajuntament té recorregut per fer moltes actuacions- nosaltres demanarem que s'incrementin les partides per aquest tipus de despesa en els pressupostos del 2014. El que no potser és que el Govern digui que incrementa la despesa social i després veiem que no és veritat ja que els diners es destinen a la despesa elèctrica, per exemple, d'un equipament en concret o d'una àrea. La nostra prioritat és augmentar les beques menjador, ajudes escolars, reduir la malnutrició, l'aposta per les polítiques d'ajudes socials. El que no podem fer és dir a les famílies de La Llagosta que no podem evitar l'increment del 30% de les quotes de l'escola bressol municipal i que automàticament surtin recursos per pagar interessos de demora de factures que no han pagat a temps. L'escola bressol quan va començar tenia llista d'espera però amb la crisi el que no és pot fer és pujar la quota 500 euros l'any, aquestes qüestions ens preocupen molt al PSC, la resta i sobretot les picabaralles no ens interessen.

Ha pensat el PSC de consensuar algunes de les seves propostes amb el Govern?

No ens han trucat mai per parlar de cap tema. Nosaltres diem que hi ha qüestions que ens hauríem de posar d'acord, en temes d'ocupació o d'ajudes socials. Si ens criden i podem consensuar propostes els hi donarem suport. El que no es pot fer és una política de fets consumats, amb tota la documentació ja tancada i que només ens donin la possibilitat de presentar al•legacions. El més lògic és que els dos partits d'esquerres de la població arribessin a acords però ICV-EUiA el que està fent és una política d'aïllament cap a nosaltres. Fins i tot els regidors d'altres grups municipals reben molt abans que nosaltres qualsevol informació. Si ens deixen participar per arribar a pactes i acords ho farem però cal un esforç de veritat per part de l'equip de govern.

Antonio Rísquez ha pensat en presentar-se de nou com a cap de llista del PSC de La Llagosta el 2015?

La decisió l'hauré de meditar en els propers mesos, ara mateix estic compaginant la meva vida laboral, amb la familiar i la política. La voluntat d'Antonio Rísquez no és suficient, cal escoltar la veu de l'agrupació local, si em presento ha de ser sota el paraigües d'unes primàries obertes a tothom. És molt aviat però ara mateix encara no he decidit si continuaré o si deixaré la meva tasca política. El que és segur és que jo continuaré treballant des de l'oposició per presentar propostes des del paper que alguns partits polítics van voler que juguéssim després del pacte signat el 2011.

Veu factible independentment de qui sigui el candidat que el PSC pugui recuperar l'alcaldia llagostenca?

Jo crec que actualment el Govern municipal no és conscient del rebuig que hi ha entre la ciutadania. La gent del carrer ens aturen i detectem que l'equip de govern no té un suport social al carrer, estan fent les coses malament i no val l'excusa de la crisi econòmica. Hi ha una sensació de desgovern, jo estic convençut que millorarem els resultats del 2011 i que l'actual govern li passarà factura per haver participat en aquesta maniobra.

Què en pensa Antonio Rísquez del procés pel dret a decidir i de la postura actual del PSC?

Els socialistes de La Llagosta tenim el posicionament molt clar i alhora coincideix amb la postura general del partit, una altra cosa és si sabem traslladar bé a la ciutadania. Defensem el dret a decidir com a demòcrates però el nostre model és federal per participar en un projecte col•lectiu on Catalunya tingui un tracte millor que l'actual. No volem en cap cas la independència. En la situació actual de xoc de trens el que és més difícil és mantenir un discurs de la no ruptura, el d'arribar a acords, segurament el resultat del procés serà aquest, jo espero que el 2014 si succeix alguna cosa ha de ser dins de la legalitat. El que ens hauria de preocupar el 2014 són els problemes reals de la població això també ajudaria a reduir la distància cada cop major entre els polítics i la societat.

Molts dels nous independentistes ho són per motius econòmics i no tant ideològics o culturals, com ho veu?

Jo he sempre he respectat a tota la gent que defensava la independència de Catalunya per qüestions històriques, culturals o identitàries, ara quan entrem en els motius econòmics el que s'està produint és un intent de canalitzar aquesta frustració de la ciutadania cap a aquests postulats. Abans de parlar de la independència cal fer un debat seriós per saber què passarà amb les relacions amb Europa, amb les empreses, s'està fent un debat massa emocional i els discursos no són clars. Cal un procés més racional. A mi em preocupa una Catalunya independent sense saber per exemple quin model d'estat tindria.. La principal errada és posar terminis tan immediats, cal diàleg i el que no potser és l'enviament de cartes entre els dos governs.

Amb un govern del PSOE a Madrid s'hauria arribat a una situació tan límit com l'actual?

Segurament la sentència contra l'Estatut del TC no va afavorir, jo crec que el PSOE en el Pacte de Granada, va posar de manifest la seva voluntat de transformar Espanya en un Estat federal. Els socialistes no podem mirar cap a una altra banda com fa el PP o apostar per la ruptura com fan CiU i ERC, nosaltres apostem pel diàleg i la negociació.

Fa pocs dies ens deixava l'exalcalde socialista de La Llagosta, José L. López Segura, què pot dir de la seva pèrdua?

En José Luis és la figura fonamental per entendre el socialisme a La Llagosta i sobretot la transformació que ha tingut la nostra població. Va ser regidor ja des del 1979 en un govern del PSUC i alcalde entre 1983 i 2002. No podem entendre la Llagosta urbanísticament o socialment parlant actual sense la seva figura. Sempre va apostar per la flama de la convivència, l'esperit de la participació i la proximitat en la política. Jo vaig entrar al partit el 1998 precisament de la seva mà, vaig aprendre molt amb ell, vaig ser regidor de Cultura entre 1999 i 2003. La seva figura marca el municipi de La Llagosta a nivell social, en Jose Luis va ser alcalde que va viure moments molt durs als anys 80 i als 2000 La Llagosta havia millorat moltíssim socialment, deixant de ser aquella ciutat dormitori amb molts problemes socials.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share