Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Marina Escribano: 'ICV-EUiA aspira a governar Mollet en solitari o de manera conjunta en base a un programa d'esquerres i de progrés, a unes propostes i un model concret'

‘Volem consensuar un manifest que digui quin tipus d'Ajuntament i polítiques volem, incidint en la democràcia, la participació i la transparència'.

ICV-EUiA de Mollet celebrarà aquest proper dissabte 23 de novembre la 5a assemblea de la Coalició sota el lema 'Cap a un front d'esquerres per canviar Mollet'. La trobada té com a principal objectiu marcar el full de ruta de la Coalició des d'ara i fins les eleccions municipals del 2015. Aprofitant aquesta convocatòria Digital Vallès entrevista aquesta setmana a la portaveu de la Coalició a l'Ajuntament de Mollet, Marina Escribano Maspons. Amb ella fem balanç dels dos anys i mig de legislatura i repassem tota l'actualitat política de la ciutat.

Quina valoració fa ICV-EUiA de l'actuació del Govern de Mollet?

En certa manera jo ho vam detallar en el darrer ple d'estat de la ciutat que va servir per fer un resum de tot el que portem de mandat. Ja ho hem dit moltes vegades que aquesta legislatura ve marcada per un inici convuls per la polèmica de la pujada del sou de l'alcalde Monràs i que ha marcat tot aquest període. Des del nostre punt de vista, el PSC no ha modificat les seves maneres de fer ni tampoc l'estratègia del Govern ni la relació amb els grups de l'oposició. ICV-EUiA considera que davant d'una situació excepcional -com és la crisi- cal prendre mesures i decisions diferents i ajustades a la realitat. La nostra Coalició no nega que el Govern fa coses -això és evident- i per això hi ha un pressupost consignat que s'ha de complir i un gran capital humà  però pensem que cal canviar l'actitud davant d'aquesta situació de crisi econòmica. El Govern local és poc sensible al diàleg amb la resta de forces, hi ha molts exemples arreu del territori on hi ha acords en 'temes de ciutat', però això a Mollet no passa. Ens hauríem de seure tots junts per proposar les maneres de sortir de la crisi i per analitzar les causes d'aquesta situació. ICV-EUiA valora negativament la mala acollida per part del Govern de propostes que hem presentat, se'ns ha dit que són propostes no concretes, reiteratives o no se'ns ha dit res, això són símptomes que indiquen que PSC i CiU -membres del Govern- no volen canviar la manera de governar Mollet. Hem proposat la creació d'un Observatori local de l'economia, la formació d'una Taula anticrisi o de la tarifació social. Per altra banda, d'aquests 2 anys i mig ens preocupa molt l'endeutament que hi ha a l'Ajuntament. Som del parer que les administracions s'han endeutar per oferir bons serveis però creiem que ho han de fer de manera que sigui suportable en el temps i ara mateix la situació està molt desbordada ja que el volum d'ingressos i el de despeses està desfasat.

Tot i poder formar majoria amb la resta de forces d'esquerres de la ciutat el PSC ha tornat a apostar per CiU. Què en pensen?

Creiem que és un pacte comòde perquè CiU no té una actitud contestatària, no mostra cap rebuig a la manera de fer, el PSC té un soci que ho aprova tot. Penso que la ciutadania de Mollet és majoritàriament d'esquerres i en canvi el Govern no ho és totalment. En moltes ocasions els socialistes refusen moltes de les propostes perquè procedeixen de la seva esquerra i després fan un discurs on diuen que estan a favor de la tarifació social  però a l'hora de la veritat no s'aplica, per tant, és una gran contradicció.

La Coalició també demana canvis en la redacció dels pressupostos municipals per al 2014.

Nosaltres proposem l'elaboració del pressupost amb base zero on hi ha molts Ajuntaments que ja ho estan aplicant. Això no significa suspendre ni aturar cap partida, però sí que suposa molta més feina en la preparació, per posar una nova base per veure quines són les partides estrictament necessàries. En canvi, el Govern de Mollet manté la idea continuista de treballar cada any amb el mateix pressupost que es va modificant a l'alça o a la baixa en funció de com estan les arques municipals. Hem ser capaços de gestionar d'una manera útil i eficaç tant en moments de crisi com en bonança econòmica. Ara mateix al pressupost gairebé no hi ha inversions i part del deute que s'està pagant prové d'obres faraòniques, molt importants a nivell econòmic i que ara estem patint.

ICV-EUiA coincideix amb Ara Mollet ERC que l'alcalde Monràs ha dit tres 'grans mentides' en tot el que portem de mandat.

És així, nosaltres parlem de tres grans mentides que fan referència a tres grans escàndols que s'han produït. L'alcalde en el darrer ple d'estat de la ciutat ens va fer una mena de poesia del que és la veritat i la mentida, amb l'afany que quan més es repeteixi una cosa més acabarà sent certa. La Coalició seguirà denunciant amb la fermesa que calgui aquells elements que van contra la transparència i la democràcia. Aquest mandat vam començar amb l'episodi de la pujada del sou de l'alcalde Monràs, després amb l'escàndol de Vallès Visió i recentment la polèmica per la mesquita de la comunitat islàmica Al Huda.

Com valora l'actitud de l'alcalde i del Govern en el cas del centre de culte a Mollet per la comunitat musulmana?

Estem seguint el tema, ho estem fent des de l'inici malgrat les dificultats que ens ha posat l'equip de govern perquè si haguéssim hagut de seguir la polèmica gràcies a la seva col•laboració encara estaríem molt lluny de saber que ha passat. La gestió del Govern de Mollet ha estat pèssima i només cal veure el gir que ha pres tota la polèmica i ara de cop i volta s'ha entrat en les negociacions amb Al Huda quan les primeres declaracions de l'alcalde eren per acusar-los de xantatgistes radicals i de negativa a negociar. Això denota que no s'han fet bé les coses, a ICV-EUiA no se'ns ha facilitat tota la documentació, hem demanat més informació específica. Nosaltres pensem que segons l'articulat del POUM tot sembla indicar que en el moment que Al Huda va demanar ubicar un centre de culte al local de l'Avinguda de Badalona sí que es podia. El més important d'aquest cas ha estat l'absoluta opacitat, la manca de diàleg i de col•laboració del Govern amb els grups de l'oposició. A més, l'alcalde Monràs s'ha dedicat a fer manipulació amb aquest cas, i finalment han aparegut grups de persones amb actituds racistes i xenòfobes, creiem que per part de l'equip de govern s'ha atiat el conflicte. La Coalició ha mantingut converses amb la comunitat, amb una part de l'associació de veïns i una fa molt poc amb membres del Govern local.

Un altre dels temes que ha aixecat moltes protestes de la ciutadania ha estat la instal•lació de radars de velocitat i càmeres fotogràfiques als semàfors de Mollet. Quin és el posicionament d'ICV-EUiA?

La nostra Coalició qüestiona tot el sistema, creiem que els radars no responen a una voluntat de seguretat viària i és molt contradictori que no s'hagi elaborat el Pla de mobilitat -pendent des del 2003 i penjat des del 2010- i que s'instal•lin aquests controls semafòrics i radars. A més, amb l'afegit del sistema que han establert per contracte, que l'empresa que instal•la el sistema s'emporta un alt percentatge del que es recapta. A més, hem pogut comprovar com els radars i controls s'han instal•lat en llocs estratègics i en alguns casos la seva presència acaba provocant accidents, per exemple se n'estan donant diversos a l'Avinguda Gaudí.

Aquest dissabte la Coalició celebra la seva cinquena assemblea per marcar les prioritats de futur. És possible una aliança de les esquerres de la ciutat el 2015?

Nosaltres plantejarem dissabte quina ha de ser l'estratègia d'aquí al 2015 tant en el dia a dia de la Coalició, en el grup municipal, en continuar enfortint les lluites en els moviments socials i com a repte a mig termini la constitució del Front d'esquerres que plantegem des de fa temps per tal que sigui una opció alternativa al Govern de Mollet el 2015. Volem sumar amb totes les persones i col•lectius, grups, que es senten identificats amb les idees d'esquerres, ecologistes i avançar en l'aprovació d'un Manifest que hi puguin donar recolzament aquelles persones que creuen en aquesta idea.

Després de la constitució de l'Entesa el 2003 que va tenir un bon resultat electoral però va acabar amb moltes diferències es vol repetir l'experiència?

El Front d'esquerres que nosaltres plantegem no és una segona part de l'Entesa. Referent a la fragmentació de l'esquerra, sovint els partits de l'esquerra es presenten per separat perquè ells mateixos són molt més exigents i autocrítics però també és cert que en l’actualitat s'estan produint processos que van a la unificació de les esquerres. S'ha de treballar per fer viable l'opció, i esperem que se sumi tota la gent que vulgui. Al darrera de tot això hi ha molta feina de treball conjunt però creiem que podem consensuar un manifest que digui quin tipus d'Ajuntament i polítiques volem, incidint en la democràcia, la participació i la transparència.

Dies enrere el portaveu d'Ara Mollet ERC, Oriol López, deia que comptava amb ICV-EUiA i CiU per treure de l'alcaldia al PSC el 2015. Coincideixen amb ells?

ICV-EUiA aspira a governar Mollet en solitari o de manera conjunta en base a un programa d'esquerres i de progrés, a unes propostes i un model concret. Per tant, això s'ha de donar i si es produeix podrà existir aquest canvi, nosaltres pensem que el 2015 és el moment de canviar el Govern de Mollet, obrir les finestres per airejar els molts anys d'un mateix Govern que creiem que ara està esgotat, cansat i donar una oportunitat a una opció alternativa. El repte és animar i il•lusionar a la ciutadania per tal que es cregui que és possible aquesta alternativa.

Es dóna la circumstància que ICV-EUiA ha estat el partit de l'Ajuntament que més s'ha renovat aquest mandat. Amb quins objectius?

Creiem que tocava renovar-se, el que no es pot fer és dir una cosa i fer una altra. De fet, tothom sabia que hi havia l'acord durant aquest mandat de la renúncia d'Antonio López i l'entrada del Gabriel Espinosa. Ens agradaria que cada cop hi hagués més gent jove que volgués formar part de les organitzacions polítiques perquè a la gent li costa molt apropar-se. Creiem que la nostra renovació serà positiva.

Què li sembla el fet que l'alcalde Monràs pugui ser de nou candidat del PSC a l'alcaldia i la marxa recent d'Ester Safont?

No es pot negar que la imatge de l'alcalde de Mollet està associada als tres grans escàndols de la legislatura (pujada de sou, manipulació Vallès Visió i l'engany de la mesquita). Han estat episodis on l'alcalde hi ha estat present perquè ell ha volgut significar-se, això no es pot ignorar que existeix. És el PSC qui ha de decidir si Monràs és el millor candidat que pot aportar per la candidatura del 2015. El que crec que no afavoreix al PSC de Mollet és la política que practiquen d'estretor de mires, i no incloure als que no pensen igual que ells, ja que això els debilita i els fa cada cop més petits. Ho vam poder veure en la crisi interna de l'agrupació i amb la baixa com a presidenta de Montserrat Tura.

ICV-EUiA s'ha mostrat molt crítica amb la política de comunicació de l'alcalde Monràs. Han notat canvis després de l'escàndol de Vallès Visió i de les instruccions donades per la cap de premsa?

Ens sembla molt greu que tota aquesta polèmica s'hagi intentat tapar, almenys la Coalició està contenta per haver tingut l'oportunitat de convocar un ple extraordinari -per part dels grups de l'oposició- per parlar d'aquest escàndol perquè d'altra manera no s'hauria parlat de res. Tot i així, aquell ple l'actitud del Govern local ens va decebre molt, PSC i CiU van mantenir una actitud d'opacitat total, no van facilitar informació, no van respondre a cap de les preguntes i amb una posició acrítica quan els fets eren molt clars. Aquell e-mail clamava el cel i encara no hem rebut cap explicació de l'afer. No va ser només una crítica a aquell exemple de manipulació i dirigisme sinó plantejàvem una sèrie d'elements que hauria de tenir un mitjà de comunicació públic i no ens val que ens diguin que segons quin estudi de la UAB diu que la pàgina web de l'Ajuntament de Mollet és la més transparent. Pensem que dir només això i no cap altra argument és pobre i cau pel seu propi pes. Nosaltres proposem models alternatius i en la reunió del Consell Assessor -que jo hi vaig assistir- es va arribar a una sèrie de compromisos que hores d'ara no s'han portat a la pràctica. El president del Consorci es van comprometre a parlar sobre altres formes de gestió però no sabem si això es farà o no. Sense entrar en la professionalitat dels treballadors -que mai hem qüestionat- el que sí que posem en dubte és la política d’utilització dels mitjans amb fins partidistes per part de l'equip de govern.

ICV-EUiA sempre ha defensat que el model actual de gestió de Vallès Visió no és el que aplicaria si tingués el govern.

La nostra Coalició vol saber quins tipus de models de gestió hi ha alternatius i dins del Consorci decidir quins són els avantatges i els inconvenients. Pensem que la gestió pública és possible i s'ha de posar com a possibilitat. És evident que si una productora intervé en la producció s'incrementa la despesa ja que aquesta empresa vol aconseguir beneficis. ICV-EUiA considera necessària una inversió pública en els mitjans de comunicació ja que és un servei públic, ara bé amb la situació de crisi econòmica s'han d'aplicar pressupostos més 'racionals'.

Divendres passat el diputat David Companyon visitava Mollet per encetar una campanya en defensa de les pensions i per denunciar les 'mentides del PP', quin és el missatge que volen traslladar?

Es tracta d'una campanya d'àmbit nacional que vol fer arribar informació a la ciutadania sobre el futur de les nostres pensions. Volem desmentir moltes de les falsedats que el PP està dient a tota a Espanya i en el cas de Catalunya -amb les retallades- el govern de CiU. Ens estan dient que no hi ha diners, que no hi ha alternativa a les retallades, que hem viscut per damunt de les nostres possibilitats i que com que hi ha tant atur no es podran pagar les pensions.. Nosaltres amb la campanya volem desmentir totes aquestes afirmacions, a més, entre els actes previstos tindrem la visita del diputat Joan Coscubiela, el 12 de desembre, a Mollet, per parlar de les pensions.

Quin és el posicionament de Marina Escribano sobre el dret a decidir del poble català?

A la nostra Coalició tots en bloc estem d'acord en una cosa és que els catalans han de poder votar i exercir el dret a decidir, això no es pot negar. Considerem que la consulta s'ha de fer amb totes les garanties democràtiques i el més aviat millor. Ara mateix hi ha una mena d'obsessió per saber què votarà ICV-EUiA en un referèndum i què dirà al seu electorat que ha de votar, això és absurd. En el nostre electorat hi ha gent molt pròxima a l'independentisme i d'altra que és federalista, considero que aquest no és el debat. Malgrat que la consulta és un tema molt il•lusionant ICV-EUiA sempre ha dit que no s'ha d'oblidar la resta de coses importants i hem de ser capaços que tot aquest procés pel dret a decidir no es converteixi en una cortina de fum per amagar totes les retallades del Govern de CiU a la Generalitat. La nostra prioritat són les polítiques socials i econòmiques per superar la crisi.

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share