Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Mariluz Muñoz: 'Durant aquest temps he escoltat a tothom, fos del color que fos, per això em sento molt satisfeta'

'Tot i que érem dos grups polítics diferents hem actuat com un de sol, amb molta unitat i consens'

L'alcaldessa de Vallromanes, Mariluz Muñoz, de CiU, renunciarà al seu càrrec en el Ple extraordinari previst per aquest dimarts 10 de desembre. D'aquesta manera es complirà l'acord de govern, signat el juny de 2012, amb Més per Vallromanes-ERC pel qual les dues forces polítiques es repartien durant 18 mesos l'alcaldia del municipi després de la moció de censura contra l'anterior alcaldessa, Lurdes Prims, d'iVall. Dissabte 14 de desembre, a les 12 del migdia, tindrà lloc el Ple d'investidura del republicà David Ricart que serà el nou alcalde de Vallromanes fins les eleccions municipals del maig de 2015.

Ricart va encapçalar la candidatura de MXV-ERC el 2011 aconseguint 3 representants, els mateixos que iVall i CiU. Digital Vallès parla aquesta setmana amb l'encara alcaldessa Mariluz Muñoz i fa balanç del seu període a l'alcaldia, a partir d'ara, Muñoz serà la primera tinenta d'alcaldia.

Quin balanç fa de l'any i mig com alcaldessa de Vallromanes?

Estic molt satisfeta de la meva etapa com a alcaldessa de Vallromanes. Per mi ha estat un honor servir al meu poble, quan vaig incorporar-me al món de la política tenia molt clar que volia servir a la meva població i és el que he fet. Durant aquest temps he escoltat a tothom, fos del color que fos, perquè aquesta era una de les premisses que m'havia marcat, tenia molt clar que governava per a tothom i no només per un sector de la població i per això em sento molt satisfeta. Hi ha hagut molt diàleg i consens amb tot l'equip de govern i treballar d'aquesta manera ha estat molt beneficiós per a tot el poble.

L'alcaldia va arribar un any abans del previst per la moció de censura i el trencament del pacte entre iVall i CiU. Amb l'acord entre CiU i MxV-ERC hi ha hagut molts canvis d'actituds entre els actors polítics de Vallromanes?

Crec que la manera de funcionar políticament i de gestionar Vallromanes ha canviat completament arran de la moció de censura. Vam haver de passar aquell tràngol de la moció de censura -per mi un episodi molt negatiu- però sempre has de treure tot allò que és positiu de les coses i durant aquest últim any i mig m'he trobat amb un equip i uns socis de govern que tenim molt 'feeling', que hem sabut trobar la manera de fer participar a la població, de comunicar absolutament tot i d'implementar transparència absoluta.

Coincidint amb el primer aniversari del pacte de govern entre CiU i MxV-ERC el grau de compliment del programa era ja molt elevat. Com ho han aconseguit?

De tot els punts dels nostres programes electorals i que vam incloure a l'acord de govern podem dir que sobre un 90% dels objectius ja s'han aconseguit. Aquest 2013 s'havien de reasfaltar carrers, ampliar el cementiri, canviar el clavegueram, la pista d'skate i tot això ja disposen dels projectes redactats i ara començaran les obres. En aquest any i mig ens hem dedicat a tramitar tots aquests projectes, trobar els ajuts econòmics, gràcies a la Diputació de Barcelona podrem fer possible bona part dels objectius, i ara començaran a executar-se. Jo d'aquesta primera part del pacte em quedo amb el treball ben fet, amb el sabor dolç de tenir la consciència tranquil·la perquè he donat tot el que jo podia pel meu poble i hem treballat amb molta cohesió. Tot i que érem dos grups polítics diferents hem actuat com un de sol, amb molta unitat i consens. Penso que aquesta tranquil·litat i harmonia s'ha traslladat a la ciutadania.

Per arribar a un acord de govern amb Més per Vallromanes ERC segurament CiU va haver de renunciar a molts dels seus punts del programa electoral del 2011?

És evident que les dues forces polítiques hem cedit en alguns aspectes però crec que el diàleg i el consens sempre que sigui amb respecte s'aconsegueixen totes les coses que et plantegis. MxV-ERC té una ideologia diferent a la nostra tot i que també coincidim en moltes coses. Les divergències que teníem van ser capaços de resoldre-les en una taula i pactar un programa de govern.

Des d'ara i fins a les eleccions del 2015 quines són les actuacions que li resten pendents al Govern de Vallromanes?

Ens falta executar molta obra pública, tal com avançava haurem de reasfaltar diferents carrers o ampliar el cementiri de forma immediata. No trigarem perquè tenim els projectes fets i aprovats per la Generalitat. Com que encara falten 18 mesos de legislatura estem parlant d'ampliar l'acord de govern i pensem renovar moltes més coses però tot a partir de la participació ciutadania. Volem que la gent del poble digui la seva, ara per exemple, acabem d'iniciar el procés participatiu per decidir els futurs usos de les antigues escoles i el camp de futbol de Vallromanes. Sabem que és un edifici emblemàtic per a la nostra població i volem que la gent opini i que n'espera d'aquest equipament. Ha de ser una gestió directa, indirecta de l'equipament per part de l'Ajuntament? També cal explicar les circumstàncies econòmiques que tenim. Volem que els usos siguin esportius, turístics? Són només algunes de les preguntes que podem fer a la gent del poble.

De consultes en aquest mandat ja se'n va fer una per decidir la vianalització del carrer Vistalegre. Va ser el primer pas.

Fins el pacte de govern signat entre CiU i MxV-ERC la majoria de decisions importants les decidia l'equip de govern o directament l'alcaldia i no es consultava mai als veïns. Nosaltres pensem que tenim l'avantatge de viure en un poble paradisíac i crec que l'apropament a la gent ha de ser més fort encara i aquests llaços d'amistat i conversa i diàleg s'han d'enfortir encara més i això s'està aconseguint fent-los participar en les decisions i sobretot en la remodelació que hem de fer de la vila. Hem de conservar la qualitat que tenim però no ens podem quedar estancats i hem d'evolucionar però sempre de forma conjunta amb els veïns.

Parlem d'impostos. Finalment heu pogut aprovar una baixada des tributs i amb més consens que en anys anteriors. Cal recordar que el 2011 ja es va aprovar una reducció de l'IBI però va quedar anulada pel decret del PP.

L'any passat vam congelar la majoria d'ordenances fiscals de Vallromanes perquè era la primera vegada que accedíem al govern i vam fer una diagnosi de com estava el municipi. Vam ser prudents i per això aquest 2013 hem aprovat una reducció de l'IBI de l'1,24% i en vehicles del 3%. Hem anul·lat algunes taxes administratives i una de les ordenances que hem modificat i crec que és molt important és la que obrirà el ventall de possibilitats per accedir a les ajudes que depenen de Serveis Socials. No es limita tant el termini de presentació de les sol·licituds ja que les circumstàncies econòmiques de les persones poden ser molt canviants.

Per poder baixar els impostos de Vallromanes cal reduir també les despeses. Com s'ho ha fet el Govern per aconseguir aquest objectiu?

No és gens fàcil i encara més a la nostra població on no tenim ingressos procedents de la indústria ja que no tenim empreses instal·lades. Tots els ingressos de l'Ajuntament són dels impostos que paguen els vallromanins/es i gestionar els impostos el que hem demostrat és que es pot fer i es pot cobrir tot prioritzant qüestions com ara els serveis socials i l'atenció a les persones. Una de les vies d'ingrés de futur serà fomentar el turisme, és l'únic camí que teni, aprofitar la natura que ens envolta -que és un privilegi i patrimoni important- tenim una gastronomia de molta qualitat i hem d'apostar pel turisme. Ben aviat s'obrirà un nou establiment hoteler (Can Salagros) que serà considerat com a 'ecohotel' i creiem que és oportú oferir a tothom un servei d'aquest tipus ja que permetrà que la gent pugui visitar la nostra població.

Vallromanes també depèn molt de les subvencions d'altres administracions. Quin és el deute que té la Generalitat amb el consistori?

El Govern Català deu ara mateix a Vallromanes uns 300.000 euros en canvi la Diputació de Barcelona està complint molt bé els seus compromisos. Durant la meva etapa d'alcaldessa ha estat demanant contínuament i he trucat a les portes de la Diputació i hem tingut sort. De fet, la majoria d'obres que executarem ben aviat provenen de subvencions de la Diputació però no cal oblidar el deute de la Generalitat. Per Vallromanes que compta amb un pressupost anual de 2 milions d'euros que la Generalitat te'n degui 300.000, són molts diners. També estem pendents que ens confirmin quins projectes municipals tindran ajudes del PUOSC.

Fa dies que es parlava sobre la possibilitat que l'Ajuntament de Vallromanes recuperi la gestió directa del complex esportiu municipal que ara porta Divertenis.

L'Ajuntament té tres serveis en concessió, un és l'escola bressol, també el bar del Casal i la zona esportiva. Des de fa un any, estem negociant amb l'empresa gestora del complex esportiu, Divertenis. Hem sabut -gràcies a les consultes fetes amb advocats- que el plec de clàusules de la concessió i el contracte no és del tot correcte. Un dels problemes que ha sorgit és que Divertenis ha fet unes inversions addicionals que no constaven al plec de clàusules i des del punt de vista de l'empresari ara ens ha reclamat a l'Ajuntament que li paguem aquestes millores. Cal reconèixer que la situació econòmica està perjudicant força a Divertenis i hem constatat que ha davallat el nombre d'usuaris a la zona esportiva a causa de la crisi. Ja hem pogut aclarir tot aquestes temes i hem decidit que totes les inversions addicionals les pagarà l'Ajuntament i ara ens estem plantejant si acabem recuperant la gestió directa de l'equipament. Sóc del parer que donar subvencions contínuament a un equipament públic -de gestió privada- no és el més ètic i la població no ho entendrà, jo opto per un rescat i gestió directa. A més, cal tenir en compte que la Diputació ens ha donat fins el 2019 -com a termini- per adequar la piscina descoberta i adaptar-la per a persones minusvàlides. Sabem que la nostra piscina té moltes deficiències constructives i per tant, la negociació amb Divertenis està sent tan llarga. Hem de reconèixer les culpes de cadascuna de les parts implicades i trobar la millor opció pel poble. El que vull deixar clar és que els diners de la compensació d'inversions fetes per Divertenis no s'ha tret en cap cas de la partida de l'escola bressol tal com denunciava l'oposició. Cal recordar que dels diners previstos per l'escola ha sobrat part de la consignació perquè hi ha hagut menys alumnes matriculats.

On sembla que encara no s'ha acabat de solucionar del tot és la nova torre de telecomunicacions que ha de millorar la cobertura de la telefonia mòbil i la televisió.

La nova torre està construïda des de fa temps però encara no està operativa. La situació econòmica de la Generalitat ha fet endarrerir la posada en marxa de la torre ja que faltava dotar dels equips necessaris. L'Ajuntament va optar per cedir el material que tenia en una altra de les torres del municipi però no han solucionat 'el punt negre' de recepció que és el centre del poble. L'Ajuntament s'ha queixat que la instal·lació no s'ha fet bé i que s'ha de revisar i ara ens demanen uns diners per arrenjar una obra que no s'ha fet bé. Estem reclamant contínuament una sol·lució a aquesta problemàtica i la Generalitat s'ha compromès a resoldre-ho. I sinó es soluciona, l'Ajuntament buscarà una altra empresa que resolgui els problemes de cobertura de la telefonia mobil i televisió perquè la nova torre ja està aixecada. Després d'haver invertit la Generalitat 200.000 euros ara cal acabar bé tota l'obra i no ens posarem a discutir per unes despeses afegides de 2.000 euros.  Si tot va bé aquest desembre estarà tot solucionat. Una de les prioritats del Govern de Vallromanes serà gestionar la millora de la cobertura de la telefonia mòbil sobretot per tots aquells que viuen al centre del poble.

Després d'encapçalar la llista de CiU el 2011, Mariluz Muñoz pensa repetir de nou el 2015?

Jo crec que deixo l'alcaldia amb molta il·lusió, amb molt d'esforç però també carinyo, m'agrada molt el que faig i penso que encara puc aportar moltíssimes coses. La meva intenció -i ja ho he comunicat al partit- és tornar-me a presentar el 2015.

Suposo que ha trobat moltes diferències entre formar part del Govern Local i el fet d'assumir l'alcaldia en el darrer any i mig.

Abans de ser alcaldessa tant en aquest mandat com en anterior legislatura jo sempre he tingut molta il·lusió perquè he gestionat regidories que sempre m'han agradat però la meva tasca era la de regidora. En canvi, quan ocupes l'alcaldia pots decidir en totes les àrees encara que tinguis delegades moltes de les regidories. Com a alcaldessa gairebé estàs les 24 hores del dia pendent de tot allò que passa a l'Ajuntament i el que vols és que funcioni tot molt bé. A mi aquesta implicació més gran que he tingut com alcaldessa m'ha agradat encara més. Jo com a alcaldessa he intentat que el primer tinent d'alcaldia -David Ricart- participés al màxim de reunions per tal que estigués assabentat de tota la gestió de govern. Penso que encara puc millorar el treball que he fet, em poso en mans del poble i continuaré a dins del govern i intentaré contribuir en tot allò que pugui. A mi m'ha agradat molt donar la cara i escoltar a tots els veïns a qualsevol hora del dia.

Com estan les relacions amb el principal grup de l'oposició, iVall, i com interpreta els darrers moviments de canvis al grup municipal.

iVall està intentant renovar el seu partit, crec que van fer un dels actes més antidemocràtics que hi ha hagut a Vallromanes i a tota Catalunya i necessitava una renovació. Ara no sé si el estan encertant amb aquests moviments, això ho dirà el poble. Les relacions ara mateix entre CiU i iVall són correctes, no hi ha col·laboració ni ganes de participar. Sovint les reunions que hem convocat des del Govern veiem que sempre es presenta el grup d'ICV però iVall no s'implica.

Quina opinió en té de la futura reforma de l'administració local que tramita el Govern del PP?

La normativa que proposa el Govern Central ens afectaria molt als veïns de Vallromanes ja que hauríem de mancomunar gairebé tots els serveis i hem de dependre de les grans ciutats. Ara mateix hi ha al poble 2.556 habitants. Els alcaldes dels petits municipis hem tenir la potestat de poder ajudar als més propers. Pels veïns és més fàcil adreçar-se a l'Ajuntament del seu poble que no fer-ho directament un veí a una altra administració molt més llunyana. Si ens treuren això, ens lliguen de mans als alcaldes d'aquestes poblacions. Crec que és una de les lleis 'més aberrants' que ens volen aprovar. Si un Ajuntament té una bona gestió, sanejat i compleix les necessitats dels seus veïns no ha de tenir el mateix tractament que aquells Ajuntaments que no compleixen amb les línies econòmiques que marca el Govern del PP. És un retrocés en política totalment, en lloc de ser més europeus i participatius i comptar més amb l'opinió de la gent estem fent tot el contrari, ens estem tancant més i sent més dictatorials i imposar les coses sense comptar amb l'oposició i això no s'està fent a Espanya. I com aquesta llei de refoma de l'administració local també hi ha l'educativa que crec que és un altre retrocés.

Què en pensa del dret a decidir i què votaria en un referèndum per la independència de Catalunya?

Penso que el referèndum s'ha de fer sí o sí, perquè qui ha de decidir en una democràcia és el poble. Fins ara el poble català s'ha manifestat de totes les maneres possibles i sempre pacíficament en favor del dret a decidir. Cap polític ni Constitució pot denegar una consulta a un poble que vol expressar-se, la política ha d'estar al servei del poble i no el contrari. Jo en un referèndum votaria a favor de la independència de Catalunya. Per moltes pors que ens inculquen crec que els catalans ho podem fer bé, som un poble amb seny i responsable i ho hem de provar. La Constitució que tenim a l'Estat espanyol és la que tocava en aquell moment -1978- però la societat ha evolucionat i ha canviat moltíssim i per tant les lleis s'han de modificar. 

Entrevista realitzada per Jordi Seguer Romero

Share