Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Es presenta 'L’Speculo de 1764', el setè llibre de la col·lecció Premi Montornès de recerca històrica

Es tracta d’un document de documents, elaborat per Alberto Reche, escrit en català sobre més de 700 pergamins que actualment són a l’Arxiu Municipal.

L'Ajuntament de Montornès ha presentat el llibre 'L’Speculo de 1764. Una aproximació documental al Montornès Medieval', a càrrec de l’autor Alberto Reche Ontillera, guanyador de la Beca Montornès de recerca històrica 2010. L’Speculo de 1764 és el setè llibre de la col·lecció Premi Montornès de recerca històrica: un document de documents, un treball escrit en català sobre més de set-cents pergamins que actualment són a l’Arxiu Municipal i que al 1764 tenia al seu poder el propietari de la Torre Tavernera, Bernardí Lluís d’Ardena, successor en línia directa dels Montornès, nissaga posseïdora del terme i la jurisdicció del castell que avui anomenem de Sant Miquel.

L’edició dels 400 exemplars de l’estudi ha anat a càrrec de Publicacions l’Abadia de Montserrat. El llibre inclou una anàlisi crítica del Montornès medieval, des dels punts de vista geogràfic, social i econòmic. També hi ha un recull fotogràfic relacionat amb el text i la transcripció comentada de 443 regestos datats entre començament del segle XII fins l’any 1.500.

El volum conclou amb un índex toponímic i un altre onomàstic que localitzen els noms de llocs i persones relacionats amb els documents. A més de Montornès del Vallès, els pobles que més s’esmenten a 'L'Speculo de 1764' són Alella, Caldes de Montbui, Sant Celoni, Granollers, Hostalrich, La Batllòria, La Roca del Vallès, Montmeló, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

Share