Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Vilanova recordarà el nom de les cases del nucli antic a través d'unes peces de ceràmica d'Antoni Cumella

Aquesta iniciativa innovadora s'inclou dins del 30è aniversari de la independència del poble.

Fa 150 anys es van anar conformant les cases dels actuals carrers Palma, Mogent i Sol de Vilanova del Vallès. Se situaven, així, més a prop del riu i dels conreus. Aleshores no disposaven de número ni nom de carrer i cada casa
tenia el seu propi nom. Aquests topònims amb el temps s’han anat perdent i ara són poques les persones que els coneixen.

Ara l’Ajuntament de Vilanova del Vallès, amb l’objectiu de recordar aquesta part de la memòria històrica, i en el marc del 30è aniversari de la independència, ha endegat un projecte que consisteix en col·locar unes peces de ceràmica, fetes pel ceramista vallesà i de prestigi Antoni Cumella, a la vorera de les cases amb el seu topònim històric.

Aquesta és una iniciativa innovadora pel que fa a la nomenclatura de les cases en el nucli antic ja que és més comú trobar-ho en cases aïllades i disperses en el territori.  Les peces, prop de 80, ja s’han començat a col·locar i està previst que s’acabin d’instal·lar a final de maig o principi de juny.

En el procés per tal de definir els topònims l'Ajuntament ha tingut en compte: a nivell de documentació escrita, el “Recull onomàstic de Vilanova del Vallès” escrit per l’estudiós granollerí Enric Garcia-Pey; i en l’àmbit de la memòria oral, la col·laboració d’en Francesc Escalé (que fou alcalde del municipi) així com Paquita Oliveras, vilanovina molt coneguda al municipi per la seva vinculació a l’Associació Dones la Lluna. També s’ha informat a tot el veïnatge per tal que poguessin millorar l’ortografia o matisar el propi topònim.

En el projecte s’ha tingut en compte la integració de les peces a la vorera amb una tria cromàtica adequada per l’entorn. Es tracta d’una escultura repartida en diferents punts (a l’entrada de les cases del nucli antic) que honora la memòria col·lectiva del municipi, tal com ha informat l'Ajuntament.

Share