Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

El lingüista Víctor Pàmies, de Vallromanes, posa en marxa el nou blog '300.dites.cat'

El blog vol aportar "el seu granet al procés de transició nacional amb l’anàlisi de l’actualitat política i social a través del comentari diari d’una dita catalana".

Polítics que fan servir metàfores marineres; altres polítics que usen l’eufemisme per no dir les coses pel seu nom... Qui pensava que el refranyer no hi podia dir la seva en tot aquest procés d’autodeterminació nacional? Víctor Pàmies, lingüista i paremiòleg, de Vallromanes, intentarà esmolar l’enginy per disseccionar i comentar l’actualitat política d’aquest any 2014 a través de les dites del refranyer català.

El nou blog 300 dites que faran història vol aportar "el seu granet al procés de transició nacional amb l’anàlisi de l’actualitat política i social a través del comentari diari d’una dita catalana, des del 13 de gener fins al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser".

Pàmies és autor d’altres iniciatives sobre refranys a la xarxa com ara el, Top ten de refranys catalans, el mapa de les dites dels pobles dels Països Catalans (topica.dites.cat) i altres iniciatives que recull seu portal de paremiologia catalana www.dites.cat.

Cada dia, al blog 300.dites.cat, apareixerà una dita i la seva glossa, que es podrà trobar reproduïda posteriorment al Twitter (https://twitter.com/300dites) i a la pàgina del Facebook (https://www.facebook.com/pages/300-dites-que-faran-hist%C3%B2ria/191079137756371).

L'1 de gener ha iniciat el nou l’any amb la primera dita: Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra i amb el primer comentari publicat al blog: «El procés d'alliberament nacional ha comptat amb un capità agradós de les dites marineres. Així hem sentit a parlar de singladures, de redreçar rumbs, de vents i tempestes en contra, de capitans i mariners. En podem ampliar a bastament l'inventari i l'imaginari.

En unes declaracions que ja tenen una mica de temps i que van inspirar alguns passatges del Polònia deia aquest capità: "Jo faig front a aquesta situació d'un país farcit de problemes amb aquell lema que figura en una roda de timó de vaixell que em va regalar un modelista naval de Premià de Mar un temps enrere, i que en la seva inscripció diu: "Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra". Faig front a aquesta singladura amb aquesta actitud."

El refranyer, al respecte té una dita, referida a la salut i el cos humà que crec que n'és la inspiradora: «Cap calent, peus freds, ventre lleuger i cor net». Diu que són els millors ingredients per no haver de visitar el metge. Però hi hem de saber llegir, al darrera, el sentit metafòric de cadascun d'aquests consells.»

Segons Victor Pàmies "som en un moment crucial de la nostra història com a poble i, per no caure en els mateixos errors de sempre, el refranyer i les dites catalanes ens poden donar pautes i orientar sobre aquest procés iniciat amb valentia i contra vent i marea".

Share