Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

El Ple de l'Ajuntament de Parets aprova, amb l'única abstenció d'ICV-EUiA, la congelació de les ordenances fiscals per al 2014

L'alcalde Sergi Mingote, del PSC, es compromet a mantenir com a mínim la mateixa despesa en el pressupost de l'any que ve per a polítiques educatives, socials i d'ocupació.

Amb l'única abstenció del regidor d'ICV-EUiA, Joan Folguera, el Ple extraordinari de l'Ajuntament de Parets aprovava aquest dijous els impostos, taxes i preus públics per l'any que ve. El Govern municipal, format per PSC i PPC, va presentar la proposta de congelar totes les ordenances fiscals, de manera que tant Nova Opció per Parets com CiU -a l'oposició- van optar també per afegir-se a la votació favorable. És la primera vegada en aquest mandat que el Govern congela els impostos i alhora incrementa el nombre de bonificacions per a emprenedors, persones jubilades i per les que no tenen feina.

El regidor d'Hisenda, Francesc Juzgado, va remarcar que l'any que ve tant l'IBI, IAE, el rebut de l'aigua i el de circulació de vehicles -els principals impostos- patiran "una congelació total". Per altra banda, l'Ajuntament manté la bonificació de 60 euros en l'Impost de Béns Immobles per a les persones aturades així com les bonificacions -en aquest mateix impost- per als jubilats que ja procedeixen d'anteriors legislatures.

Una de les novetats d'enguany és que es crea una bonificació del 75% en la llicència d'activitats per aquells emprenedors que vulguin instal·lar un negoci al Mercat municipal de l'Eixample, situat a la Plaça del Doctor Trueta i que en els darrers temps ha vist com tancaven la majoria de parades que hi havia a causa de la crisi econòmica.

Per altra banda, les ordenances de l'any que ve incorporen una bonificació del 50% en la taxa de la llicència d'activitats per als nous comerços que s'implantin a Parets a una superfície màxima de 250 metres quadrats. L'impost de vehicles bonifica aquells cotxes amb un baix índex d'emissions de CO2 i aquells vehicles que utilitzin gas.

Igualment es crea vinculat al rebut de l'aigua -i d'acord amb l'empresa CASSA- un fons econòmic per a les famílies amb dificultats econòmiques per pagar aquest impost que també es congela per al 2014.

NOPP queda fora de les negociacions amb el Govern local

El grup municipal de Nova Opció per Parets va titllar de "falta de democràcia i de respecte pels 4 regidors" d'aquest partit el fet que no hagin estat convidats a participar en les negociacions per elaborar les ordenances fiscals del proper exercici. El regidor Ferran Vidal afegia "no es pot obviar al primer partit de l'oposició i als seus votants".

Tot i votar a favor, el NOPP diu que la proposta de congelació de PSC i PPC arriba tard ja que els dos primers anys de la legislatura van incrementar els impostos. El regidor d'Hisenda, Francesc Juzgado, del PSC, va recordar que si el NOPP no ha estat convidat a participar en les reunions va ser perquè "la cap de llista Rosa Martí va dir en públic que no treballaria amb el PSC".

El portaveu del PPC, Roberto Carmany, destacava l'esforç del Govern en la congelació dels impostos i va explicar que el grup NOPP va negar-se -a principi del mandat- "a negociar res amb els socialistes". Ferran Vidal (NOPP) va anunciar que el seu grup "està obert a negociar amb tots els partits", un fet que va ser valorat positivament pels socialistes i per això, davant de l'actitud de mà estesa "es congratulava que hi hagi una millor relació".

La Federació de CiU va donar suport als impostos municipals per segon cop aquesta legislatura. El portaveu, Xavier Martín, recordava que ja l'havien demanat per al 2013 i proposava que de cara a propers exercicis "s'utilitzés romanent de tresoreria per reduir encara més l'Impost de Béns Immobles". CiU va donar suport a les ordenances fiscals del 2012 i no descarta aprovar el pressupost del 2014.

Folguera (ICV-EUiA) preocupat pel pressupost del 2014

L'únic regidor ecosocialista a l'Ajuntament de Parets va expressar el seu neguit "amb la congelació dels impostos per al 2014 no volem que les partides més socials del pressupost de l'any que ve es vegin afectades i pateixin també una reducció". Joan Folguera criticava que el Govern local no contemplés la proposta d'ICV-EUiA de crear bonificacions per a les persones aturades del municipi que participin en cursos i tallers -promoguts per l'Ajuntament- o bé per l'utilització de serveis com ara la Piscina Municipal.

Des del Govern van anunciar que la proposta d'ICV-EUiA s'estava estudiant i que per portar-la a la pràctica no cal incloure-la en les ordenances fiscals sinó quan s'aprovin els preus públics de diferents serveis.

Mingote aposta per un pressupost 2014 més social

L'alcalde de Parets va tancar el debat tot avançant que el pressupost de l'any que ve "haurà de ser de nou molt ajustat i haurà de reduir encara més la despesa". Per Sergi Mingote el nou pressupost estarà centrat en 3 eixos que no retallaran en cap cas la seva dotació econòmica: ajudes socials, fons d'ocupació i polítiques educatives.

Durant el Ple de dijous passat es va donar compte de l'informe de morositat de l'Ajuntament de Parets del 3r trimestre de 2013 (juliol-setembre) període en què el consistori ha reduït fins a 46 dies, el temps mitjà de pagament de les factures a proveïdors. El regidor d'Hisenda, Francesc Juzgado, va explicar que la voluntat del Govern local és pagar a 30 dies tot i que va recordar que la Generalitat encara deu a l'Ajuntament 1,8 milions d'euros.

Precisament la sessió extraordinària va acceptar també una subvenció de la Generalitat de 321.600 euros per al funcionament de l'escola municipal Pau Vila pel període abril-juny 2013 que servirà per pagar el sou dels mestres i part del funcionament del centre i va aprovar un conveni amb el Govern català (període juliol-desembre 2013) per al funcionament de la resta d'escoles municipals per import de 602.412 euros.

 

Share