Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

El nou laboratori experimental de l’EDAR Montornès ja ha entrat en funcionament

La plataforma esdevé la primera d’aquestes característiques a tot l’Estat i pionera al continent europeu.

Divendres passat va tenir lloc l’acte inaugural de la posada en marxa del Urban River Lab (URL) que s’ha instal·lat a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Montornès. Aquesta plataforma experimental consta de 18 canals fluvials, de 12 m de llargària i 60 cm d’amplada, que volen simular el comportament dels rius urbans i que han estat dissenyats per avaluar els efectes de les aigües efluents de les depuradores sobre els rius receptors, examinar els mecanismes naturals que poden contribuir a reduir aquests impactes i proposar estratègies alternatives de gestió ambiental dels recursos hídrics que tenim.

A més, també s’han creat 12 piscines que recreen aiguamolls i que permetran fer proves sobre aquests tractaments terciaris.

Tot i que aquest laboratori a l’aire lliure permet multitud d’experiments i assajos, durant els pròxims mesos es dedicarà a analitzar com diferents plantes autòctones i pròpies de ribera, com la boga, el lliri o el jonc -molt utilitzades a les restauracions fluvials de la conca del Besòs-, poden contribuir a retenir nutrients, com ara nitrogen i fòsfor, de les aigües efluents de les depuradores.

Un grup d’estudiants de diferents universitats europees seran els encarregats de seguir la investigació i treure les conclusions de tot el procés.El president del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, Sergi Mingote, va lloar el fet que aquest projecte sigui fruit d’un “treball conjunt de diferents organismes que s’han alineat i han demostrat que junts som més forts i sumem més”.

Per a Mingote el següent pas és apropar aquest laboratori a la ciutadania: “Els milers d’alumnes que passen cada any pel programa educatiu del Consorci tenen ara a Montornès una altra parada obligatòria”, va concloure.

L’alcalde de Montornès, José Antonio Montero, va incidir en el fet que “des del principi, vam tenir molt clar que, com a municipi, ens havíem d’implicar i apostar per la innovació, i més quan es tracta de millorar la qualitat de l’aigua i, per tant, de les condicions de vida dels habitants i de les nostres fauna i flora”.

L’URL, nascut en el marc del projecte europeu de recerca INTERFACES (Marie Curie Actions Initial Training Networks ITN de la Unió Europea), ha estat promogut pel Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i Naturalea-Conservació SL, amb la col·laboració del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, l’Ajuntament de Montornès i el projecte Cleanleach.

Fotografies: Consorci Defensa Conca Riu Besós

Share