Més de 90 professionals reflexionen sobre violència i joventut durant la Taula de Salut Jove celebrada a Vilanova
- Detalls
- Categoria: Societat
- Publicat el Dijous, 22 Octubre 2015 21:02
- Vist: 4117

La cinquena jornada va comptar amb la presència de l’antropòleg i professor universitari Manuel Delgado.
Vilanova del Vallès va acollir aquest dimecres la 5a Jornada de la Taula de Salut Jove del Vallès Oriental. Una trobada anual que enguany va reunir a més de 90 professionals que treballen amb joves, i que es plantejava com un espai per a la reflexió i l’intercanvi de coneixement entre els diversos professionals que treballen a prop dels joves. L’alcaldessa de Vilanova del Vallès, Yolanda Lorenzo i el president del Consell Comarcal, David Ricart van fer la benvinguda institucional de la jornada.
Amb el títol Caniques contra playstation: és cert que la joventut d'ara és més violenta que la d'abans?" el punt de partida de la sessió va ser la presentació de la ponència “L’edat de la violència” a càrrec de l’antropòleg i professor universitari Manuel Delgado.
Delgado, que ha treballat especialment entorn la construcció de l'etnicitat i les estratègies d'exclusió en marcs urbans, va centrar la seva intervenció en la reflexió sobre el per què del fet que massa sovint joves i violència són termes que van associats o que tendim a associar.
El professor, amb una intervenció orientada a la reflexió sobre la “violència” en general i com la societat criminalitza els joves oblidant el context que els envolta avui, va assenyalar que “la violència pot ser el recurs per fer front a una situació determinada, la qüestió és tancar el vincle que la genera o generar d’altre diferent” afegint “potser abans de treballar sobre els símptomes, cal incidir en les causes que condueixen a una conducta violenta”.
Delgado també va parlar de la violència com a eina de comunicació i va destacar que les conductes violentes no deixen de ser una manera de “parlar” de comunicar-se per part de qui du a terme els actes violents, que sovint no troba una altra manera d’expressar-se.
Després del debat posterior a la presentació del professor Delgado, la jornada va continuar amb una taula rodona, on es va comptar amb la participació de 5 ponents, d’àmbits molt diversos.
Així, cal destacar les intervencions de Lucia Galindo i Imma Bestard, caporals dels Mossos d’Esquadra; Lola Borràs, especialista en conflictes civils, familiars i escolars; Ana Nogueras, Mediadora i Tècnica del Programa de Prevenció i Mediació Comunitària del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i Jordi Grané, filòsof i sociòleg, especialista en la promoció de la convivència i la resiliència; tots ells professionals amb perfils molts diferents que han parlat de les seves experiències diàries amb el treball amb joves.