Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

L'Ajuntament de Mollet precinta un local comercial que pressumptament es volia utilitzar com a mesquita

La decisió del Govern Monràs es produeix el mateix dia de l'inici del Ramadà i no ha agradat a la comunitat musulmana afectada.

L'Ajuntament de Mollet ha precintat aquest dimecres un local comercial ubicat al carrer Sant Ramon, al barri de l’Estació de França, on presumptament la comunitat islàmica Al Huda de Mollet hi volia ubicar-hi una mesquita. Aquest local -amb major superfície- havia de substituir l'espai que fins ara utilitzaven com a lloc de culte. La mesura del govern, format per PSC i CiU, s’ha pres perquè es tracta d’un local comercial que segons la normativa urbanística de la ciutat no es pot utilitzar per altres usos que no sigui aquest.

Fonts municipals afirmen que l’administració local ja va informar a aquesta comunitat islàmica que no podien fer-ho però aquests ho neguen. L'Ajuntament afegeix que la decisió de precintar l'espai l'han pres després que l’Associació de Veïns de l’Estació de França i veïns del carrer Sant Ramon, alertessin al consistori que s’havien iniciat obres en aquest local que, a més, no comptaven amb el permís municipal.

En aquest punt, el consistori va enviar un requeriment a la comunitat (que no va voler recollir) informant que estaven incomplint l’ordenança urbanística. Per l’alcalde de la ciutat, Josep Monràs, l’actuació d’aquesta comunitat islàmica no és representativa de tota la comunitat musulmana de la ciutat: “Ens reunim habitualment amb totes elles i mai hem  posat cap impediment perquè puguin desenvolupar la seva activitat en locals que compleixen les normes i les ordenances urbanístiques de la ciutat. Inclús els hi hem facilitat espais municipals (antiga fàbrica Lefa) per poder celebrar festivitats importants”, relatava l'alcalde socialista.

En aquest sentit, Monràs ha afegit que “la comunitat musulmana del barri de l’Estació de França sap perfectament que no podia adquirir un local comercial com a mesquita perquè incompleix la normativa urbanística de la ciutat, i tot i així han tirat endavant tota una sèrie d’actuacions que són il·legals. Les normes de la ciutat i del país són de compliment obligatori per tothom i l’Ajuntament de Mollet serà intransigent davant qualsevol tipus de radicalisme o xantatge”.

El president de la comunitat islàmica Al Huda, Ahmed Balghouch, es defensa del comunicat fet públic per l'Ajuntament de Mollet i en declaracions al rotatiu Contrapunt ha dit que l'entitat només s'ha traslladat del local que ocupen des de fa 17 anys al carrer Sant Ramon, a un altre del mateix carrer, cantonada amb l'avinguda Badalona, que és més gran i que permet desenvolupar les oracions del Ramadà. L'entitat nega que s'hi hagin fet obres sense llicència en aquest espai i apunten que "només han pintat i posat parquet".

A la comunitat islàmica del carrer Sant Ramon no li ha agradat que la decisió municipal s'hagi pres el dia d'inici del Ramadà i per això avui ha decidit practicar les oracions davant l'edifici de l'Ajuntament, a la Plaça Pau Casals, on asseguren que podrien arribar a convocar unes 400 persones.

Mentrestant l'Associació de Veïns de l'Estació de França assegura que les seves queixes no tenen cap origen racista sinó amb fer complir la legalitat i assenyalen que amb una mesquita al barri ja n'hi ha prou. La comunitat Al Huda pretenia mantenir un sol local de culte al barri substituint l'espai que tenien fins ara al carrer Sant Ramon per un altre més gran al mateix carrer però cantonada amb l'Avinguda Badalona.

A ningú se li escapa que la fermesa amb la que ha actuat l'alcalde de Mollet a l'hora d'aplicar la llei pot ser interpretada per a molts com una mesura de caire populista. La coincidència amb l'inici del Ramadà o les contradiccions entre la postura del govern local amb el que ha declarat el president de la comunitat islàmica posen en qüestió si aquest ha estat el moment més oportú per prendre la decisió municipal.

Prohibició del burka el 2010 i Plataforma per Catalunya

Però Monràs ja va voler ser pioner el 2010, el 28 de juny d'aquell any, es va convertir en un dels primers alcaldes catalans -després d'Angel Ros a Lleida- en prohibir l'ús del vel integral islàmic, el burca i el nicab, "així com qualsevol altra vestimenta o accessori que cobrís totalment el rostre i que impedís la identificació i la comunicació visual de les persones en els edificis i els equipaments municipals". L'acord -aprovat amb els vots del PSC, CiU i PPC- es va prendre per motius de seguretat i per defensar els drets de la dona.

La decisió es va produir pocs mesos abans de les eleccions catalanes, celebrades el novembre de 2010, i un any abans de les municipals del 2011, amb l'objectiu d'acontentar part de l'electorat socialista crític amb les polítiques d'immigració del partit. Malgrat la prohibició del burka, Plataforma per Catalunya va obtenir més de 600 vots a les eleccions catalanes i 841 als comicis municipals, i es va quedar a molt poc d'obtenir un representant al consistori. Molts dels suports que va aconseguir el partit liderat per Josep Anglada van arribar d'exvotants socialistes ja que els barris amb major percentatge d'immigració van ser on PxC va obtenir més vots.

Veure notícia relacionada: Un total de 1.300 immigrants han marxat de Mollet en els últims 3 anys a causa de la crisi

 

 

Share