Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Els sindicats convoquen vaga sectorial d'ambulàncies del 9 al 12 de setembre per protestar contra les retallades salarials

Els treballadors del transport sanitari del Baix Vallès -que pertanyen a l'empresa concessionària Falck VL Servicios Sanitarios- han vist reduit en els darrers anys el seu poder econòmic.

Els sindicats CCOO, UGT i USOC han convocat una vaga sectorial d'ambulàncies pels propers 9, 10, 11 i 12 de setembre, per manifestar el seu malestar per la retallada salarial i la "deteriorament" del servei de transport sanitari a causa de les les retallades de la Generalitat de Catalunya.

Abans de la jornada de vaga, el 6 de setembre, està prevista una darrera reunió entre els representants sindicals i l'Associació Catalana d'empreses d'Ambulàncies (ACEA) per arribar a un acord i evitar l'aturada que en principi no afectaria a tots els serveis d'urgències però sí a visites programades o altes hospitalàries.

Cal recordar que els vehicles considerats d'urgència no tenen possibilitat de secundar la convocatòria d'una jornada de vaga. En un comunicat conjunt, els sindicats han advertit que el temps de resposta de les ambulàncies per a serveis urgents ha augmentat, igual que ho ha fet el del transport sanitari no urgent, després de la rebaixa salarial d'un 9,2% aplicada des d'aquest juliol als empleats, els responsables sindicals han assenyalat que la garantia en la qualitat assistencial per part de l'usuari s'ha ressentit dels ajustos.

També han assenyalat que en l'actualitat els treballadors del sector sofreixen un "incompliment" del conveni del sector per part de la patronal Associació Catalana d'empreses d'Ambulàncies (ACEA) que, després dels ajustos de la Generalitat, han patit una important retallada del seu poder adquisitiu. Segons els sindicats, aquesta retallada "posa en greu risc l'estabilitat dels professionals" que realitzen el transport sanitari a Catalunya.

En el cas dels treballadors que operen al SEM del Baix Vallès tenen el seu sou congelat des de fa 4 anys i han patit baixades salarials inicialment del 2,5% -durant un any i mig- però només han pogut recuperar un 1,25% de la reducció. La darrera retallada del 9,2% -des d'aquest juliol- s'ha produït, segons l'empresa, per ajustar la rebaixa del 4,6% que el Departament de Salut de la Generalitat ha fet al Servei d'Emergències Mèdiques.

Val a dir que l'argument utilitzat per la patronal ha estat el de la reducció del marge de beneficis. A més, han sofert una rebaixa de l'import de les hores extres que en lloc de cobrar-les un 75% més cares que l'hora ordinària -amb les retallades- si se'n fan es retribueixen per sota del preu de l'hora extra ordinària.

La situació actual de la base d'operacions de Mollet

En els darrers dies la situació de la base d'operacions del transport sanitari del Baix Vallès ha resultat afectada per canvis que ha pres la direcció de l'empresa Falck VL Servicios Sanitarios que té la concessió del servei des del 2000 (3 lots al Vallès Oriental i un a l'Occidental).

Arran de l'incendi que ha afectat a diverses ambulàncies a l'àrea metropolitana de Barcelona han decidit traslladar l'ubicació de les 3 ambulàncies que fins ara estaven emplaçades 24 hores al polígon Can Magarola de Mollet del Vallès i deixar-ne només una durant tot el dia -a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Mollet- i una altra, tan sols durant 12 hores, de 8 del matí a 8 del vespre, també a la mateixa comissaria.

De les 20 h a les 08 del matí l'ambulància presta el servei des de Granollers mentre que un tercer vehicle de transport sanitari urgent està emplaçat també a Granollers les 24 hores. Aquesta situació -provisional- fa que augmenti el temps d'espera a l'hora de sol·licitar una ambulància a través del 061.

Uns retards que en cap cas es poden atribuir als treballadors del SEM ja que en alguns casos l'ambulància amb seu a Granollers arriba a desplaçar-se fins a Aiguafreda, al límit amb la comarca d'Osona. Tal com expliquen fonts dels treballadors el territori baixvallesà ha sortit clarament perjudicat de la darrera decisió del Departament de Salut.

I és que amb una ambulància 24 hores i una altra -durant 12 hores- han de donar servei 9 localitats: Mollet, Parets, Montornès, Montmeló, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes i Santa Maria de Martorelles, el que representa una població de més de 110.000 persones.

A més, durant la matinada el SEM del Baix Vallès també dóna servei a municipis com Lliçà de Vall i Lliçà d'Amunt i reforça si cal la base d'operacions de Santa Perpètua que cobreix localitats properes com La Llagosta, Polinyà, Palau-Solita i Plegamans o la mateixa Santa Perpètua de Mogoda.

L'any 2010 la Generalitat va reduir en un 12% el nombre total de vehicles del SEM arreu de Catalunya i el 2011 només va recuperar un 6%. A més, l'hivern passat no es van implementar els tres cotxes de 12 hores PIUC (vehicles de suport per la grip que es coloquen de desembre a març) a Mollet (1) i Granollers (2).

Falck VL Servicios Sanitarios és una empresa referent des de fa més de 40 anys en el sector del transport sanitari. Va néixer el 1967 a partir d'Ambulancias Lázaro que el 1988 va començar a operar al Vallès Occidental amb la denominació d'Ambulancias de Sabadell, SL.

El 1999 va començar a operar al Vallès Oriental després d'aquirir Ambulancias Berbel SL, totes dues empreses van formar una UTE que van guanyar el concurs convocat el 2000. Des del 2012 pertany a la multinacional Falck VL. D'aquí a tres mesos aproximadament la Generalitat té previst convocar de nou el concurs per adjudicar el servei.

Share