Missatge
  • Directiva de Privacitat Europea

    Aquesta web utilitza cookies per a administrar, navegar i altres funcions. Si vols seguir utilitzant la nostra web, has d'acceptar aquest tipus de dades al teu equip.

    Veure els Documents de la Directiva de Privacitat

    Tu has denegat les cookies. Sempre es poden acceptar.

Els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Federal de Mèxic alliberen un empresari paretà que es trobava segrestat a Mèxic

El germà de l'empresari va denunciar els fets a la comissaria del Mossos d'esquadra de Mollet del Vallès.

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Segrestos i Extorsions (UCSE), conjuntament amb la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i la policia federal mexicana van aconseguir alliberar un empresari de Parets del Vallès, Manuel M.U. que, presumptament, estava segrestat a Mèxic. Els fets es remunten al passat 29 de setembre quan un home es va adreçar a les dependències dels Mossos de Mollet del Vallès per denunciar que el seu germà estava segrestat en un hotel de Mèxic.

Segons les primeres manifestacions, el germà de l’empresari va rebre diverses trucades des de telèfons amb prefix mexicà on deien que, si no feia front a un pagament de 1.000.000 de pesos mexicans, esquarterarien el segrestat. Els interlocutors s’identificaven com a membres del "Cártel de los Zetas", una organització delictiva mexicana.

Ràpidament, els investigadors de la Unitat Central de Segrestos dels Mossos d’Esquadra van fer-se càrrec del segrest i van activar el protocol previst en aquests casos: assessorament a la família de la víctima i, un cop avançades les investigacions, avisar a la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil per poder dur a terme les gestions de coordinació policial transnacional en territori mexicà.
 
Unes hores més tard, com a conseqüència de les gestions dutes a terme per part dels investigadors, la Policia Federal Ministerial de Mèxic va entrar en un hotel situat a uns 60 km del lloc on s’allotjava el segrestat i van trobar-lo sà i estalvi. Així doncs, es va poder constatar que el segrest que s’havia produït era una variant del ‘segrest virtual’, una tipologia de segrest molt estesa a Sudamèrica.
 
El segrest virtual
 
El segrest virtual és un tipus de segrest en el que els segrestadors aprofiten fases temporals en les quals la víctima no disposa de connexió de mòbil, ja sigui perquè es troba al cinema, fent un desplaçament amb avió, etc. En aquest transcurs de temps, els segrestadors es posen en contacte amb els familiars, que prèviament han obtingut parlant amb la víctima de temes banals i demanen una quantitat de diners en concepte d’alliberament, ja que asseguren que el tenen segrestat.
 
Variant d’extorsió en el segrest virtual
 
En aquest cas, els segrestadors havien trucat la víctima i, després de fer-se passar per policies, li aconsellaven que es canviés d’hotel ja que la policia havia de dur a terme un important operatiu. Un cop havia arribat al seu nou destí, una segona trucada l’alertava que estava segrestat per una organització criminal que controlava l’hotel i que el matarien en el supòsit que sortís al carrer. És a partir d’aquest moment que els suposats segrestadors comencen a trucar als seus familiars per demanar un rescat.
 
En tot moment la persona segrestada se sent fortament intimidada, perquè té la certesa que els segrestadors estan fora de l’habitació i durant tot el temps que dura el segrest no li deixen penjar el telèfon. Per això, tota l’estona està connectat i rep amenaces que entraran per matar-lo si en algun moment penja el telèfon.
 
En aquest sentit, es recomana als ciutadans que viatgen fora d’Europa que prèviament s’informin sobre les circumstàncies de seguretat dels països de destí, amb l’objectiu d’evitar posar en risc la seva vida i poder identificar a temps aquesta modalitat delictiva.
 
Aquesta variant de segrest virtual té la mateixa consideració que un segrest real a tots els efectes, donat que la persona està privada de llibertat en contra de la seva voluntat i els familiars són intimidats amb trucades telefòniques molt dures on s’exigeix una quantitat important de diners i amb l’amenaça de matar al segrestat.
 
Aquest és el segon segrest d’aquestes característiques a Mèxic del que tenen coneixement els Mossos en aquest 2013 i que acaba de manera satisfactòria gràcies a la interposició de la corresponent denúncia.

Share